Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVAKA SEKUNDA JE BITNA

"Ovo se ne mjeri eurima, već spašenim ljudskim životima": Evo kako će funkcionirati helikopterska hitna služba

Aktualno Galerija Vili Beroš, ministar zdravstva Vili Beroš, ministar zdravstva Foto: DNEVNIK.hr Tamara Maurović, liječnica Tamara Maurović, liječnica Foto: DNEVNIK.hr Hitna helikopterska medicinska služba - 1 Hitna helikopterska medicinska služba - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hitna helikopterska medicinska služba - 2 Hitna helikopterska medicinska služba - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Hitna helikopterska medicinska služba - 3 Galerija 1/6 >>
Iako je Hitna helikopterska medicinska služba (HHMS) tijekom produljenog vikenda odradila dvije intervencije, u utorak je svečano predstavljena u Rijeci. Održane su dvije zasebne vježbe koje su pokazale povezanost zraka, mora i kopna.

Četiri helikopterske baze za spašavanje ljudskih života nalaze se na Krku, u Zagrebu, Osijeku i Splitu. Specijalizirani helikopteri, specijalizirana posada. Sve u službi pacijenata.

"Pacijent se aktivno monitorira, daje se potrebna terapija i provode se svi postupci reanimacije sukladno protokolu helikopterske medicinske službe ako dođe do toga, znači opremljeni smo sa svime", kaže liječnica Tamara Maurović.

"Na ovaj način pružimo građanima, a i posjetiteljima lijepe naše ono što je nedostajalo, a to je helikopterska medicinska hitna služba da bi spojili te vrhove trokuta, more kopno i zrak, ekstremno me veseli da smo uspjeli realizirati ovja projekt", poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Prije prvih letova opsežna obuka cijelog tima.

Pročitajte i ovo Slaven Hojski, DIP počinje tiskanje listića Glasnogovornik DIP-a otkrio zanimljivu statistiku o kandidatima i ključnu stvar za birače: "Bitno je da građani izvade tu potvrdu..."

"Prošli smo određenu specifičnu obuku za rad na helikopteru i svi imamo ili specijalizaciju iz hitne medicine ili smo jedan duži dio godina radili u terenskoj službi", ističe Maurović.

Više od 10.000 sati naleta ugovoreno je u idućih sedam godina. Vrijednost projekta je 62 milijuna eura.

"Ovo se ne može mjeriti brojem eura. Ovo se mjeri brojem spašenih života i meni je drago da smo već prvi dan uspostave HHMS-a imali dvije intervencije i već sada ova služba pokazuje svoj smisao i sadržaj", kaže Beroš.

Najmoderniji helikopteri poletjeti mogu za dvije minute. Jedino što ih može zaustaviti su ekstremno loši vremenski uvjetima.

Letenje i spašavanje ljudskih života za pilote je velik izazov.

"Ja moram reći da su veoma organizirani. Mi imamo komunikaciju, non stop smo u vezi s dipečerom i sa zemaljskim snagama, to dobro funkcionira, dobijemo poziv kad smo u bazi", rekao je pilot Miodrag Dimitrijević.

Uz zračne snage, tu su pomorske i kopnene, čime su spojene sve karike u lancu hitne pomoći.

"Oni kontaktiraju brzu brodicu kad kapetanija kaže da su spremni, mi dovozimo pacijenta i nastavljamo dalje transport za Rijeku", opisala je doktorica s Malog Lošinja Iva Muškacin Erlec.

U situacijama gdje se spašavaju životi, vrijeme je ključna komponenta. Svaka sekunda je važna.

"S više od 110 odrađenih intervencija brodicama u manje od godine dana ova služba dokazala je da ne postoji opravdanije ulaganje od onog uloženog u spašavanje ljudskih života", kaže Maja Grba-Bujević, ravnateljica zavoda za hitnu medicinu.

Pročitajte i ovo Hapšenje u Kaštelima - 2 Kamera Dnevnika Nove TV snimila odvođenje napadača Policija objavila nove detalje napada, muškarca prijavili za pokušaj ubojstva dvije osobe. Branimir Jukić iz HGSS-a: "Naš prijatelj se budi"

Oba ministra uvjeravaju kako vrijeme predstavljanja nema veze s izborima. Briga o građanima na prvom je mjestu, ističu.

"U sklopu zlatnog sata i ono što je najbitnije pacijantima i svim ljudima koji dođu u takvu sutuaciju, da li se to radilo o našim sugrađanima ili turistima mogu zbrinuti što prije", rekao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Za zdravstveno osigurane hrvatske građane, usluga je besplatna. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene