Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najslabija karika

VOJNICI BUDUĆNOSTI - NATO izveo vojne vježbe kakve još niste vidjeli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U glavnom estonskom gradu Talinu održavaju se velike NATO-ove vojne vježbe. Stotine sudionika ratuju - računalima.

Borci za računalima vode gorku bitku. Plavi protiv crvenih. Jedni brane računalne sustave izmišljene države Berilije, a drugi ih napadaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

'Pokušat ćemo zaraziti uređaje na internim mrežama i oni će se spojiti sa zapovjednim i nadzornim centrima napadača. Odatle se napadači mogu proširiti, povećati ovlasti, pronaći vrijedne podatke, ukrasti ih. Velik dio vježbe je oponašanje takvih napada', rekao je Mehis Hakkaja, zapovjednik crvenog tima.

Cilj je vježbe pripremiti se za stvarne cyber napade. Prošle godine su hakeri izazvali prekid u opskrbi strujom u Ukrajini. Zato scenarij predviđa konkretne situacije.

'Bespilotne letjelice su jedan od ciljeva koji branitelji moraju zaštititi. Ako se sve bude odvijalo prema planu vježbe, bar dio njih će napadači ugroziti. Također, tu su industrijski nadzorni sustavi. Konkretno jedan od sustava zgrade u kojoj je plavi tim', objasnio je dr. Rain Ottis, tvorac scenarija vježbe

Stručnjaci ističu da je bez obzira na tehnologiju, najslabija karika obično čovjek. 'Samo morate biti dovoljno uvjerljivi da ih natjerate na naprave nešto što želite. Da otvore neku poveznicu ili pokrenu neki program koji ste im poslali i to zapravo otvara cijeli sustav iznutra', istaknuo je Ottis.

Bojište budućnosti bit će i u virtualnoj stvarnosti. Zato razvijene zemlje sve više ulažu u podizanje spremnosti nove vrste boraca - onih koji se bore tipkovnicom, a ne puškom.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene