Zgrada Europskog parlamenta (Foto: Dnevnik.hr)
Zgrada Europskog parlamenta (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Europski parlament pozvao poljski parlament da odbaci nacrt zakona koji bi kriminalizirao spolni odgoj u toj zemlji. Bude li taj zakon usvojen, nastavnici bi mogli završiti u zatvoru.


U četvrtak se u Europskom parlamentu glasalo o rezoluciji u kojoj su zastupnici izrazili zabrinutost zbog poljskog nacrta zakona po kojem bi nastavnici spolnog odgoja u školama mogli u zatvor. Tekst rezolucije je usvojen s 471 glasom za, 128 zastupnika glasalo je protiv, a 57 ih je bilo suzdržano.

Kako su glasali naši europarlamentarci

Vezani članci PR Nova šansa za Europske prijestolnice kulture: Europarlamentarci podržavaju produljenje statusa do travnja 2021. Dug je put do jednakosti žena i muškaraca Žene će tek 2104. zarađivati jednako kao muškarci: ''Pred nama je 2050. godina, a ne slika žena iz 1950-ih''

Kako doznajemo, od naših europarlamentaraca za rezoluciju su glasali SDP-ovi Biljana Borzan, Predrag Fred Matić i Tonino Picula te IDS-ov Valter Flego i nezavisni Mislav Kolakušić.

Protiv rezolucije bila je Ruža Tomašić iz Hrvatske konzervativne stranke, a HDZ-ovi Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko bili su suzdržani. Suzdržan je bio i Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida. Doznajemo da HDZ-ova Dubravka Šuica nije prisustvovala glasanju o rezoluciji.

Kriminalizacija spolnog odgoja u školama

Poljskim nacrtom zakona želi se kriminalizirati pružanje spolnog odgoja maloljetnicima u toj zemlji. "Ova inicijativa za izmjenu poljskog zakona protiv pedofilije prijeti nastavnicima kaznom zatvora do tri godine i povećanjem ove kazne na pet godina", priopćeno je iz Europskog parlamenta.

"Europski parlament osuđuje nedavne događaje u Poljskoj čiji je cilj bio dezinformiranje mladih, stigmatizacija i zabrana spolnog odgoja. Poziva poljski parlament da ne usvoji predloženi nacrt zakona koji je u skladu s nedavnim pokušajima ograničavanja seksualnih i reproduktivnih prava u Poljskoj, uključujući pravo na pobačaj", navodi se u priopćenju.

Boljim obrazovanjem zaštititi mlade

Iz Europarlamenta pozivaju Poljsku da boljim obrazovanjem zaštite mlade od zlostavljanja. Donesenom rezolucijom, navodi se u priopćenju, ohrabruju se sve zemlje EU-a na pružanje sveobuhvatnog spolnog obrazovanja prilagođenog dobi učenika u školama. Europarlamentarci ističu da nedostatak informacija i obrazovanja o spolnosti dovodi u pitanje sigurnost i dobrobit mladih ljudi i čini ih podložnijima seksualnom iskorištavanju, zlostavljanju i nasilju, uključujući i uznemiravanje na internetu.

"Podučavanje mladih o rodnoj ravnopravnosti, pristanku i međusobnom poštivanju može pomoći u sprječavanju i borbi protiv rodnih stereotipa, homofobije, transfobije i rodno uvjetovanog nasilja", poručuju u priopćenju iz Europskog parlamenta. Ističu važnu ulogu organizacija civilnog društva u pružanju spolnog obrazovanja te pozivaju na njihovo dodatno financiranje na razini EU-a.