Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CRNI SAM

Našli ostatke najbogatijeg gusara u povijesti? U samo godinu dana opljačkao 120 milijuna dolara

Ilustracija (Foto: Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Thinkstock) Foto: Thinkstock
On je bio najbogatiji gusar u povijesti. Prije brodoloma koji ga je koštao života zgrnuo je plijen koji bi u današnjem novcu vrijedio stotine milijuna. Znanstvenici se nadaju da su napokon pronašli njegove ostatke.

Kapetan Samuel "Crni Sam" Bellamy i njegova posada bili su na galiji Whydah kada ih je uz obalu Nove Engleske 1717. zahvatila i potopila silovita oluja. Od 140 mornara preživjela su samo dvojica. Blago je završilo na morskom dnu.

Olupina, zajedno s nekoliko tona dragocjenosti, pronađena je 1984. u blizini Cape Coda, u američkoj saveznoj državi Massachusetts. Od tada podvodni arheolozi redovito pretražuju mjesto potonuća, ali su na površinu izvukli samo manji dio blaga. A sada misle da su možda pronašli i samog kapetana, piše britanski Telegraph.

Bellamy, kojem je bilo samo 28 godina kada se utopio, bio je atipičan gusar. Uvijek čist i moderno odjeven, ljubazan i pošten prema onima koje je zarobio i pljačkao. Zvali su ga "Robinom Hoodom mora".

Arheolozi su nedavno uz trup broda otkrili i iz srasle mase željeza, kamena, srebra i zlata izvukli bedrenu kost.

Iako bi mogla pripadati bilo kojem od mornara, pronađena je tik do pištolja za koji su znanstvenici po povijesnim podacima sigurni da je bio Bellamyjev, pa se nadaju se da je i kost njegova.

Stručnjaci sa sveučilišta u New Havenu nadaju se da će iz bedrene kosti uspjeti izvući DNK i usporediti je s Bellamyjevim živućim rođakom u Devonu, engleskoj pokrajini u kojoj je Crni Sam rođen 1689.

"Nema nikakve sumnje da je pištolj uz koji je pronađena kost Bellamyjev. Unikatan je. I zato nam se mogućnost da se radi i o njegovoj natkoljenici čini neodoljivom", rekao je profesor Timothy Palmbach, načelnik odjela forenizičnih znanosti na sveuličištu New Haven.

Crni Sam je bio vrlo mlad kad je s potonuo sa svojom posadom, ali mu je gusarska karijera bila nevjerojatno uspješna.

U samo godinu dana zarobio je 53 broda, a bogatstvo koje je pritom zgrnuo danas bi vrijedilo, po procjeni Forbesa, 120 milijuna dolara. U trenutku potonuća na Bellamyjevoj galiji bilo je četiri tone zlata i srebra.

Profesor Palmbach zna što će napraviti ako se potvrdi da se stvarno radi o ostacima slavnog gusara.

"Ako je to Bellamy, vrijeme je da ga vratimo kući, u Englesku", rekao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene