Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nasilje u Baskiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapaljen autobus i Molotovljevi kokteli bačeni na nekoliko zgrada u području San Sebastiana novi su incidenti o kojima javljaju španjolski mediji upozoravajući na porast urbanog nasilja kojem pribjegavaju mladi baskijski separatisti.

"Kale borroka" (ulična bitka) u porastu je od kolovoza, a nekoliko incidenata zabilježeno je noću na srijedu nakon neradnog dana u Španjolskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Španjolska policija uhitila čelnika baskijskih separatista Slika nije dostupna Zapatero: ETA opet pogriješila

Autobus tvrtke EuskoTren izgorio je nakon što su tri zakukuljene osobe evakuirale putnike i zapalile ga u Azpeitiji blizu San Sebastiana, javljaju mediji. Prije ponoći nepoznate su skupine Molotovljevim koktelima napale zgrade tri banke u općini Plentzia i zgradu suda u Lekeitiou.

"Kale borroka" prerasla je zadnjih godina u glavni instrument borbe Baskijske separatističke organizacije (ETA) koja je od 1968. u borbi uza neovisnu Baskiju na sjeveru Španjolske ubila 800 osoba.

Prema pojašnjenju španjolskog ministarstva unutarnjih poslova na internetskim stranicama riječ je o terorizmu niskog intenziteta jer uključuje požare, prijetnje u cilju narušavanja javnog reda i mira, ali ne i usmrćivanje. Policija navodi da je ulično nasilje odgovor separatista na pacifističku mobilizaciju baskijskih građana koji teže miru i ne podržavaju ETA-u.

ETA je trajno primirje proglasila 24. ožujka i pokušala je prošlog tjedna opravdati porast urbanog nasilja za koje kaže da je "logičan odgovor" na pravosudne i policijske napade na ljevicu koja teži neovisnosti.

Međutim, urbano nasilje pojačan je pritisak na vrlo krhki mirovni
proces jer stvarni korak prema pregovorima ETA-e i središnje vlasti u Madridu, koji su trebali početi već krajem ljeta, nije učinjen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene