Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na listi američkih državnih agencija kojima je zabranjen kontakt s predstavnicima ruskih vlasti našla se i američka svemirska agencija NASA, no ta se zabrana ne odnosi na suradnju dviju zemalja na Međunarodnoj svemirskoj postaji.


Zabrana se odnosi na putovanja NASA-inih ljudi u Rusiju te na posjete predstavnika ruskih vlasti NASA-inim objektima, bilateralne sastanke, razmjenu e-mailova te održavanje tele ili video konferencija.

Vezani članci Sudar Kije i BMW-a (Foto: Screenshot/YouTube) Tko je kriv za sudar? Nikome nije jasno što je radio vozač BMW-a, kao i obično... Volodimir Zelenskij (Foto: GENYA SAVILOV / AFP) Ukrajinski predsjednik bijesan na svog ministra: "Odbijanje ruske ponude moglo bi ugroziti povratak naših mornara"

Od zabrane su izuzete samo operativne aktivnosti vezane uz Međunarodnu svemirsku postaju, stoji u dopisu zaposlenicima NASA-e objavljenom i na mrežnim stranicama agencije, prenosi Reuters.

Suradnja je neizbježna: Rusko-američka posada otišla u svemir

No, riječ je o uglavnom simboličnoj gesti, s obzirom da je jedini značajniji svemirski projekt koji je izravno pod kontrolom SAD-a i Rusije upravo Međunarodna svemirska postaja.

Postaja je zapravo 100 milijardi dolara vrijedan laboratorij u vlasništvu 15 zemalja, koji se nalazi na udaljenosti od približno 400 kilometara od Zemlje, a na kojem trenutno borave tri ruska kozmonauta te dva američka i jedan japanski astronaut.

Suspenzija suradnje NASA-e s ruskim dužnosnicima dio je američkih sankcija zbog ruske aneksije Krima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook