Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pokvario se motor plovila, a posada je napustila brod, ostavljajući ilegalne imigrante, među kojima ima i djece i trudnica, na milost i nemilost olujnom moru.


11.22 - Talijanske vojne vlasti objavile su u petak da su u moru ispred obale Kalabrije preuzele nadzor nad teretnim brodom s 450 imigranata koji je plutao u kvaru i bez posade, što je drugi takav slučaj u tri dana nakon tragedije moldavskog broda Blue Sky M.

Vezani članci Alessandro Franzio Kakva hrabrost! Ogromni medvjed prišuljao se klincu, pogledajte njegovu reakciju Slika nije dostupna U samo jednoj noći kod Lampeduse spašeno čak 700 izbjeglica

Šestorica pripadnika talijanske obalne straže spuštena su iz vojnog helikoptera na teretni brod i uspjela su preuzeti kontrolu nad brodom koji je posada bila napustila, izvijestila je talijanska ratna mornarica, a prenijela agencija AFP.

Navodno je riječ o Ezadeenu, trgovačkom brodu pod zastavom Sijere Leonea, koji je prevozio oko 450 ilegalnih imigranata.

'Znamo da je isplovio iz turske luke i da ga je napustila posada', rekao je za televiziju SkyTg24 glasnogovornik talijanske obalne straže Filippo Marini, citira Reuters.

'Kad smo se približili brodu i zapitali za status, migrantica na brodu odgovorila je 'Sami smo, nema nam tko pomoći', rekao je i dodao da je brod ostao bez goriva.

10.40. - Talijansko zrakolovstvo počelo je akciju spašavanja stotina imigranata s teretnog broda kojeg vjetrovi nose Jadranskim morem.

Čim se vrijeme malo smirlio, i Obalna straža uspjela se brodovima približiti brodu koji plovi pod zastavom Sierra Leonea, a sada se nalazi 60-ak kilometara od Capo di Leuce, na jugu Italije, javlja Sky News. Obalna straža probat će navigirati brod kroz nemirno more do luke jer je posada napustila brod.

U noći s četvrtka na petak talijanska Obalna straža primjetila je trgovački brod s oko 450 ilegalnih imigranata kako besmopomoćno pluta nošen olujnim nevremenom, 65 km od jugoistočnog vrha talijanske obale na ulazu u Jadransko more.

Napušteni trgovački brod pod zastavom Sierra Leonea, koji je prevozio oko 450 ilegalnih imigranata, primjećen je u noći s četvrtka na petak, oko 65 kilometara od jugoistočne talijanske obale na ulazu u Jadransko more, kako besmopomoćno pluta nošen olujnim nevremenom, objavile su Talijanske zračne snage.

Brod, koji je identificiran pod imenom Ezadeen, primjećen je prvi put kad je bio udaljen oko 130 km od talijanske obale i dok se međunarodnim vodama kretao brzinom od oko sedam čvorova. No, u međuvremenu se pokvario motor plovila, a posada je napustila brod, ostavljajući ilegalne imigrante, među kojima ima i djece i trudnica, na milost i nemilost olujnom moru.

Jedna od osoba s broda uspjela je radiom kontaktirati Obalnu stražu i obavijestila ih o događajima na napuštenom i onesposobljenom plovilu. Obalna straža je potom aktivirala islanski patrolni čamac Tyr koji se nalazio u tom području i radi za Frontex, agenciju pri Europskoj uniji koja je zadužena za nadgledanje granica.

Drama na brodu koji je plovio prema Hrvatskoj: 'Tu su naoružani ljudi'

Tyr je uspio doploviti do Ezadeena i približiti mu se, ali teški vremenski uvjeti nisu omogućili spajanje dva plovila, pa se u akciju spašavanja moralo uključiti i talijansko zrakoplovstvo, koje je helikopterom prebacilo trojicu liječnika s Tyra na napušteni brod s ilegalnim imigrantima. Spasilačka akcija još uvijek traje.

Zanimljivo, ovo je već drugi ovakav slučaj u posljednja dva dana. U utorak je talijanska mornarica zauzela teretni brod koji je prevozio više od 760 ilegalnih imigranata i plovio prema Pugliji te također bio napušten. Prema izvješćima Obalne straže, da nije bilo intervencije talijanske mornarice, brod bi se razbio o stijene. Brod Blue Sky million, koji je plovio pod moldovskom zastavom, u srijedu je dopremljen u luku Gallipoli. Tamo su lokalne vlasti zbrinule stotine imigranata koji su, prema izvješćima talijanskih medija, većinom porijeklom iz Sirije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook