Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva te vrste

HRVATSKA U CRVENOM Ne, ovo nije još jedna karta globalnog zatopljenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovo je prva karta ove vrste ikada napravljena na svijetu.

Svake sekunde više od 10 septilijuna (10^25) antineutrina juri iz unutrašnjosti Zemlje prema svemirskom prostranstvu. To je 100 trilijuna puta više količinski, nego što je zvijezda u galaksiji. U svakom slučaju "sitna" brojka za doista tu sitnu subatomsku česticu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najskuplji od najskupljih Znate li koji materijal košta koliko i svi svjetski proračuni? Slika nije dostupna Zašto je nestala antimaterija? CERN u potrazi za rješenjem najveće zagonetke svemira

Fizičar čestica Shawn Usman iz Nacionalne agencije za geoprostorne podatke u američkom gradu Springfieldu, objavio je zajedno s kolegama prvu globalnu kartu antineutrina, bezopasnih subatomskih čestica (antimaterijskih rođaka čestica neutrina). Antineutrini nastaju prilikom raspadanja radioaktivnih elemenata unutar kore i omotača planeta Zemlje te nuklearnim reaktorima, prenosi Science News.

Usman i njegov tim posložili su podatke, uključujući i mjerenja iz detektora tih čestica u Italiji i Japanu, kako bi napravili globalnu kartu gustoće antineutrina u tehnikoloru.

Fizičari uspjeli 'zaviriti' u dušu Sunca: Došli do iznenađujućih otkrića

Ta karta mogla bi znanstvenicima pomoći u preciznom određivanju pokretačke sile Zemljinog unutarnjeg sustava zagrijavanja, koji pokreće tektonske ploče i aktivira vulkane. Koliko točno topline dolazi iz radiokativne energije u unutrašnjosti Zemlje, ostaje predmet rasprave i dalje, ističe Usman. Rad njega i njegovog tima, u tom smislu, znanstvenicima bi mogao dati jasniju sliku, osim one bogatije bojama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene