Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Napetost Kubanaca uoči velike odluke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči povijesnog izbora nasljednika Fidela Castra na mjesto kubanskog predsjednika, Havana je koktel sastavljen od jednakih dijelova želje za promjenom i straha od nje, začinjen s velikim grumenom apatije i prstohvatom nostalgije za dobrim starim danima sovjetskih subvencija, i sve to uz tešku prisutnost policije na ulicama, piše The Miami Herald.

To je Havana, uoči izbora nasljednika Fidela Castra koji obilježava gotovo 50 godina na vlasti, i otvaranja vrata reformama njegovog puno pragmatičnijeg brata Raula. Ili možda ne, pita se se dnevnik iz Miamija, u kojem živi oko 150 tisuća Kubanaca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Živ sam!' Kubanci pili vlastitu krv i urin dok su tjednima plutali na moru Slika nije dostupna Zdravo se hrani 'Fidel Castro će živjeti 140 godina'

Neupućenom promatraču, kubanski glavni grad ovih dana djeluje uobičajeno. Djeca još uvijek trče kada ih puste iz škole, autobusne postaje su pretrpane, a 'Habanerosi' i dalje 'vise' i odmaraju se pred ulazima svojih derutnih zgrada.

No, više intervjuiranih Kubanaca reklo je da ispod svega postoji tjeskoba i zabrinutost za političku budućnost zemlje: Hoće li biti ikakve promjene? Hoće li promjene biti dobre? Hoće li Kuba zadržati svoj hvaljeni zdravstveni, obrazovni i sustav socijalne skrbi? Ili će otok krenuti putem Sovjetskog Saveza u kriminal, korupciju i droge?

Iako je vlada prije mjesec dana zabranila nošenje noževa, većina Kubanaca čini se malo zabrinuta za izbijanje nasilja, međutim, daleko ih više zanima kakva budućnost čeka njih i jedan od posljednjih komunističkih sustava u svijetu.

"Znamo da dolazi promjena. Ono što ne znamo je koji će oblik imati", rekao je 58-godišnji lokalni taksist Ray. "Ne brineš samo za sebe, brineš za djecu i unuke", kaže Ray, čija je najveća briga da će se Kuba vratiti danima od prije Castra, kada su ulice bile "pune kriminala".

Ray je rekao da žali za godinama do 1991., kada je Moskva osiguravala Kubu sa četiri do šest milijardi dolara subvencija godišnje. "Tada smo bili milijunaši, a nismo to znali", rekao je za The Miami Herald.

Danas na Kubi nedostaje namirnica, cijene su visoke, a prosječna mjesečna plaća državnog službenika je 225 pesosa ili 11.25 dolara.

Kubanci se slažu da će idući predsjednik morati rješavati ekonomske probleme otoka.

Među intelektualcima, mnogi ne žele vidjeti da Raul Castro (76) naslijedi Fidela, kazao je učitelj Jorge, dodajući kako bez obzira na njegovu pragmatičnost i otvorenost za ekonomske refome mnogi govore da su dva brata "jedno te isto".

Mnogi preferiraju 42-godišnjeg ministra vanjskih poslova Felipea Peraza Roquea, jer je "mlađi" i skloniji gospodarskim reformama.

Fidel Castro još nije rekao hoće li se povući s dužnosti glavnog tajnika Komunističke partije Kube, koja je utjecajnija od mjesta predsjednika države.

Uoči očekivane objave imena novog kubanskog čelnika, među mnogim mladima prevladava apatija, piše The Miami Herald, citirajući 30-godišnjeg Hermesa, vozača tricikla za taksiranje. Hermes vjeruje da će Raul Castro biti idući predsjednik, i dodaje kako se mnogi Kubanci pitaju hoće li njegov režim biti još represivniji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene