Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bombe su usmrtile najmanje 30 osoba u Alžiru u srijedu, a meta jednog napada bio je ured premijera u središtu prijestolnice, javljaju agencije.


Devet je osoba ubijeno u eksploziji kojoj je cilj bila Palača vlade u kojoj je ured premijera Abdelaziza Belkhadema, javila je državna agencija APS.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković iz Zadra poručio: "Očekujem od dežurnih dušebrižnika i moralizatora da reagiraju na diskriminaciju i govor mržnje" Automobil premijerove pratnje sudjelovao u prometnoj nesreći - 3 Ipak nije premijerova pratnja: Dva službena vozila Sabora i Vlade sudarila se na cesti kod Makarske

Prema istoj agenciji u tom samoubilačkom napadu ranjene je 160 osoba.

Druga eksplozija, prema agenciji France presse i njemačkoj agenciji dpa dogodila se pred policijskom postajom u Bab Ezzouaru, istočnom predgrađu Alžira, blizu međunarodne zračne luke.

U tom napadu ubijeno je osam osoba, a ranjeno 50, javlja također agencija APS.

Reuters se poziva na izjave očevidaca koji tvrde da je eksplozija raznijela fasadu zgrade u kojoj je Ured premijera te su komadi građevinskog materijala padali po nekoliko okolnih blokova.

Dpa navodi da je cilj treće eksplozije bio Hotel Mercure u predgrađu Dar el-Beida. Za tu eksploziju zasad nema podataka o mogućim žrtvama.

Reuters napominje da su ovi napadi prvi veliki bombaški napadi u središtu glavnoga grada u zadnjih nekoliko godina.

Oko 150.000 ljudi ubijeno je u desetljeću nasilja započetom 1992., kada je alžirska vlada, u strahu da se kod njih ne dogodi revolucija slična onoj u Iranu, poništila rezultate izbora na kojima su trebali pobijediti islamisti. 

Gerilci su odgovorili pozivom u sveti rat te napadali prvo strance, a zatim i civile, dok su se s njima krvavo obračunavale vladine snage.

Stanje se popravilo nakon uvođenja amnestije 2005., no nasilje je ponovo buknulo ove godine kada je u siječnju vodeća gerilska skupina Salafisti za propovijed i borbu prihvatila novo ime i čvršće se povezala s međunarodnom terorističkim mrežom Al Qaidom.

Skupina je preuzela odgovornost za niz bombaških napada s brojnim žrtvama usmjerenima protiv snaga sigurnosti i stranaca.