Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Napad u Bangkoku u kojemu je u ponedjeljak poginulo 20 ljudi, bio je pomno planiran i u tome je sudjelovalo "više od deset ljudi", rekao je u četvrtak novinarima načelnik tajlandske policije.


"Eksploziju su pripremali timovi", rekao je načelnik državne policije Somyot Poompanmoung, dodajući da je za njegovu pripremu trebalo više od mjesec dana. "Mislim da je ta mreža povezana s pojedincima u Tajlandu ... upleteno je više od 10 osoba", dodao je.

Vezani članci Slika nije dostupna Autobombom napadnut švedski konzulat u Libiji Slika nije dostupna Islamističke skupine danas planiraju bombaški napad na Berlin?

Napad se dogodio u ponedjeljak navečer ispred svetišta Erawan, u samom središtu poslovne četvrti Chidloma. U četvrtak ujutro 67 osoba je još bilo u bolnici, među kojima 12 u teškom stanju.

Jedan tim je nadzirao akciju, drugi je nabavio opremu a treći je bio zadužen da im pomogne u bijegu nakon napada, rekao je Poompanmoung.

BOMBA ISPRED HRAMA UBILA 27 OSOBA 'Ljudi koji su to napravili željeli su ubiti strance'

Kako piše u uhidbenom nalogu izdanom u srijedu, glavni osumnjičenik za napad je "nepoznati strani državljanin", visok, svijetle puti, s naočalama s crnim okvirom. Snimljen je dok odlaže naprtnjaču na klupu ispred svetišta nekoliko minuta prije eksplozije.

Tajland je u četvrtak ujutro najavio da će od Interpola zatražiti pomoć u prikupljanju dodatnih informacija o identitetu, nacionalnosti i djelatnosti osumnjičenih osoba.

Tajlandska vojna hunta, na vlasti u toj zemlji, ocijenila je u četvrtak kako je "malo vjerojatno" da je za napad odgovorna međunarodna teroristička skupina.

"Malo je vjerojatno da je za napad odgovorna međunarodna teroristička skupina", rekao je pukovnik Winthai Suvaree, glasnogovornik hunte, u televizijskom nastupu, dodajući da napad "nije bio izričito uperen protiv kineskog naroda".

U napadu je ozlijeđeno više od 120 ljudi. Među poginulima je trinaestero stranaca, od kojih veći broj Kineza koji rado posjećuju svetište Erawan ispred kojeg je ponedjeljak navečer eksplodirala bomba. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook