Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Učestali napadi

Nakon napada njemački predsjednik kaže da je apsolutna sigurnost nemoguća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nijedna vlada ne može jamčiti svojim građanima punu sigurnost od terorističkih napada, rekao je u nedjelju njemački predsjednik pozivajući na nacionalno jedinstvo kao najbolju obranu nakon napada u kojima je u zadnja dva tjedna u Njemačkoj ubijeno 15 ljudi.

"Nigdje na svijetu nema političara koji mogu dati takva jamstva", rekao je Joachim Gauck, bivši luteranski pastor u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj, na memorijalnoj svečanosti za žrtve napada u Muenchenu.

Pročitajte i ovo Nesreća u Njemačkoj Sve službe na terenu FOTO/VIDEO Objavljene snimke s mjesta strašne nesreće u Njemačkoj: Prevrnuo se Flixbusov autobus, najmanje je pet osoba poginulo 19-godišnjak s nožem, ilustracija Strava u Njemačkoj Mladić nasmrt izbo roditelje i brata: Krvavi pohod preživjela je samo sestra

"Što međutim možemo učiniti je nešto na čemu ponovno trebamo raditi, to je savez vladinih tijela i oprez i aktivno civilno društvo. To je najbolja moguća obrana protiv rasta cinične računice nasilnih napadača".

U pet odvojenih napada između 18. srpnja i 25. srpnja, od kojih je za dva odgovornost preuzela Islamska država, isto tako su ranjeni desetci ljudi i raspršili su sve iluzije u Njemačkoj da je zemlja imuna na napade poput onih u susjednoj Francuskoj za koje je također preuzela odgovornost Islamska država.

Muenchen je bio poprište najkrvavijeg od njemačkih napada 22. srpnja u kojem je 18-godišnji njemački Iranac ubio devetero ljudi.

Dvojica od napadača u ostalim napadima, sirijski azilant koji se raznio u Ansbachu i izbjeglica iz Pakistana ili Afganistana koji je napao ljude u vlaku u Bavarskoj, imali su veze s islamističkim militantima, kažu dužnosnici. Ubojica iz Muenchena nije imao.

Kritičari kancelarke Angele Merkel za napade okrivljuju njezinu politiku otvorenih vrata za migrante u okviru koje je preko milijun migranata, mnogi od njih bježeći iz Sirije, Afganistana i Iraka, ušlo u Njemačku prošle godine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene