444808
444808
444808
444808
444808

TRAŽE SALAFISTE Policija provela pretres džamije i stanova u Njemačkoj

  • , 28.07.2016., 13:52
  • Autor:
  • komentara

Njemačka policija je izvršila pretres jedne džamije i osam stanova u Hildesheimu, za koji se vjeruje da je leglo radikalne salafističke zajednice, izjavio je u četvrtak ministar unutarnjih poslova pokrajine Donje Saske na sjeveru zemlje.

 
 
 
 
Njemački specijalci (Foto: AFP)
Njemački specijalci (Foto: AFP)

Njemačka je na visokom stupnju pripravnosti nakon niza napada otkako je od 18. srpnja ubijeno 15 ljudi, uključujući četiri napadača, a deseci su ozlijeđeni. Dva napadača, sirijski tražitelj azila i izbjeglica iz Pakistana ili Afganistana, bili su povezani s islamističkim militantima, rekli su dužnosnici.

Ministar unutarnjih poslova Boris Pistorius izjavio je da je do 400 policajaca, uključujući policijske komandose, bilo uključeno u pretrese u srijedu na području Hildesheima.

"Islamski krug (DIK) u Hildesheimu je nacionalno leglo radikalne salafističke scene koju sigurnosne vlasti Donje Saske nadziru već dugo vremena", rekao je Pistorius.

Po njegovim riječima, pretresi su uslijedili nakon mjeseci planiranja i to je bio važan korak prema zabrani te udruge, za koju sigurnosne vlasti kažu da je radikalizirala muslimane i ohrabrila ih da sudjeluju u džihadu u zonama sukoba.

Brojni članovi islamske zajednice koja se okuplja u džamiji u kojoj je izvršen pretres otputovali su u Siriju i Irak kako bi se pridružili Islamskoj državi, dok se na obredima i u govorima poziva na "mržnju protiv nevjernika", navodi ministarstvo.

U Njemačkoj je posljednjih godina zabilježen veliki porast broja ultrakonzervativnih islamista poznatih kao salafista i sada je ukupan broj simpatizera 8900, koji je skočio sa 7000 krajem 2014., rekli su njemački dužnosnici. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se