Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo dva sata duga debata, između nadbiskupa od Canterburyja dr. Rowana Williamsa i etnologa i uglednog teoretičara evolucije Richarda Dawkinsa, iznenadila je sve one koji su pratili ovu uzbudljivu raspravu.


Svih koji su u publici ili putem interneta slušali debatu iznenadio je 'crv sumnje' kod Richarda Dawkinsa i njegove tvrdnje da ne postoji vrhovni kreator, odnosno Bog. '6.9 od 7 sam siguran u svoja dugogodišnja ateistička uvjerenja', brzo je dodao Dawkins. 'Vjerujem da je mogućnost postojanja nadnaravnog stvoritelja vrlo, vrlo niska', priznao je Dawkins koji je niz eseja posvetio upravo odbacivanju Boga, odnosno kritici kreacionizma.

Vezani članci Vjera u vrijeme pandemije, ilustracija Splitski župnik o pandemiji i teorijama zavjera: ''Ne pozivajte se na Boga i Bibliju. Vjera je vjera, a znanost je znanost'' Radimir Čačić, Hrvoje Zekanović i Mislav Bago Žestoka debata o uvođenju eura: "Strašili ste ljude da umirovljenici neće imati za mirovine", "Ovu glupost neću komentirati, tako bedasto"

No u ovom razgovoru s nadbiskupom od Canterburyja dr. Rowanom Williamsom je rekao da je zapravo agnostik, a ne ateist što bi značilo da ne vjeruje da Boga nema već da ga mi na ovom stupnju razvoja ne možemo spoznati. Naravno, Dawkins nije odbacio svoj stav o evoluciji. 'Ne mogu razumjeti zašto ne želite vidjeti ljepotu ideje da je svijet nastao ni iz čega i zašto je u tu mogućnost potrebno uplitati neko nadnaravno stvorenje kao što je Bog', rekao je Richard Dawkins nadbiskupu Williamsu.

Podsjetimo, osim knjige 'Sebični gen' iz 1976., Dawkins je uznemirio javnost i knjigom 'Iluzija o Bogu', iz 2007. U njoj pobija većinu glavnih religijskih argumenata te pokazuje kako vjera uzrokuje ratove i izaziva slijepo vjerovanje kod ljudi. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju