Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasna Cassilda

Nad Mediteranom se upravo stvara vrlo rijetka meteorološka pojava. Ako počne jačati, Grčku bi u petak mogao pogoditi - uragan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječ je o meteorološkom sustavu medicane, odnosno mediteranskom uraganu, zasad nazvanom Cassilda.

Nad južnim Sredozemljem trenutačno se stvara potencijalno rijetka meteorološka pojava koja, prema aktualnim satelitskim snimkama, prilazi Jonskom moru. Riječ je o meteorološkom sustavu medicane, odnosno mediteranskom tropskom uraganu za sad nazvanom Cassilda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjena vremena Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahladnjenje Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno

 

Iako vrlo rijetka, ova meteorološka pojava u Sredozemnom moru u periodu od 1948. do 2011. godine zabilježena je tek 99 puta. Naime, medicane se ne pojavljuje često zbog vrlo nepovoljnih uvjeta za njegov nastanak – more nije dovoljno toplo, nema dovoljno vlage, a i Sredozemno more premaleno je da bi se razvio, piše IstraMet.

Ipak kada se dogodi, donosi jake vjetrove, obilne oborine, pijavice i tornada što za posljedicu najčešće ima veliku materijalnu štetu. Njegovo je kretanje vrlo teško predvidjeti no meteorolozi za sada predviđaju da bi Cassilda zapadnu obalu Grčke mogla pogoditi u noći s četvrtka na petak.

 

Prema nekim prognozama koje donosi severe-weather.eu, u središtu ovog uragana, ako se razvije u narednih 24 do 48 sati, vjetrovi bi mogli dostići brzine od 225 km na sat! Zaključuju kako medicane Cassilda ima potencijal da se tijekom današnje večeri razvije jugoistočno od Sicilije i krene jačati na putu prema Jonskom moru. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene