Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milijuni građana u problemima

'Nad Europom su se nadvili tamni oblaci'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europa je suočena s mnogim teškim izazovima: milijunima nezaposlenih, kršenjem ljudskih prava na dijelovima kontinenta, teškim kršenjem međunarodnog prava i oružanim sukobima koji nanose patnje civilima, posebice u Ukrajini, rečeno je na otvaranju Europske konferencije predsjednika parlamenata Vijeća Europe (ECPP) u Oslu u četvrtak.

Dvodnevnoj konferenciji nazoče predsjednici parlamenata VE-a, među kojima predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, kao i predsjednici parlamentata susjednih zemalja i zemalja promatrača.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su"

"Dijelimo iste vizije za napredni, dinamični i demokratski europski kontinent, ali smo također suočeni s istim izazovima. Iako smo svjedočili velikom napretku od pada Berlinskog zida – razdobljima velikog gospodarskog razvoja, demokratizacije i otvorenijih društava – nad obzorom su se nadvili tamni oblaci", rekao je u svom uvodnom govoru predsjednik norveškog parlamenta Olemic Thommessen.

"Milijuni naših građana su nezaposleni... Stanje ljudskih prava na dijelovima našeg kontinenta nije u skladu sa standardima na koje smo se obvezali. Oružani sukobi nanose patnje civilima i stvaraju napetosti između zemalja koje bi trebale biti bliski partneri. Čak smo suočeni s teškim kršenjima međunarodnih prava kada je jedna europska država silom anektirala dio susjedne zemlje", rekao je Thommessen, očito misleći na rusku aneksiju ukrajinskog Krima.

Ruski embargo na hranu Europu stoji 5 milijarda eura godišnje

Po njegovim riječima, ova konferencija je izvrsna prilika za dijalog i razmjenu mišljenja, ali je također jedinstvena arena u kojoj svi nazočni dijele zajednički cilj jačanja načela i vrijednosti Vijeća Europe: poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda svih ljudi, demokracije i obrane vladavine zakona bez obzira na rasu, vjeru ili spol.

"Suočeni smo s krizom suvereniteta i sigurnosti u Europi. Ne mogu umanjiti opasnosti koje vidim u sukobu koji se razvija u Ukrajini i umiješanosti Rusije, uključujući njezinu aneksiju Krima koja je neprihvatljiva”, rekla je predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE) Anne Brasauer u svom uvodnom govoru.

"Događaji u Ukrajini i drugim dijelovima Europe neki su od najozbiljnijih izazova s kojima je suočena Europa od Hladnog rata", istaknula je.

Predsjednica PACE-a je kazala da je ove godine Oslo izabrano za domaćina konferencije budući da Norveška slavi dvjestotu godišnjicu svog ustava.

Na konferenciji će se raspravljati o ustavnim pravima i slobodama, suverenitetu i sigurnosti u Europi te jačanju demokracije.

Prva konferencija ECPP-a održana je 1975. i otad se održava svake dvije godine i to naizmjence u Strasbourgu i nekoj od prijestolnica zemalja članica Vijeća Europe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene