Kasem Sulejmani
Kasem Sulejmani Foto: Afp

Ministarstvo vanjskih poslova poručilo je kako pomno prati razvoj događaja u Iraku nakon eskalacije napetosti nakon što su američke snage ubile moćnog iranskog generala Kasema Sulejmanija.


"Republika Hrvatska s velikom zabrinutošću pomno prati najnoviji razvoj događaja u Iraku i na cijelom području Bliskog istoka. Pozivamo na smirivanje stanja, suzdržavanje od korištenja sile i ulaganje dodatnih napora radi pronalaženje diplomatskog rješenja u interesu svih strana i očuvanja globalnog mira.

Vezani članci Hasan Rohani, Donald Trump Iran rekao UN-u da ne želi eskalaciju ili rat: "Operacija je bila precizna, ciljani su samo vojni objekti" Napadnute vojne baze u Iraku Dok Iranci govore da imaju još meta za napad, svijet strahuje od novih sukoba: "Ovo može dovesti do nuklearnog rata"

U stalnom smo kontaktu s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Bagdadu. Osoblje Veleposlanstva i svi naši državljani u Iraku su dobro", poručili su iz MVEP-a. 

Podsjetimo, američki napad dronom izvršen je nakon što su prosvjednici u Bagdadu napali američko veleposlanstvo u utorak i sukobili se ondje s američkim snagama. Pentagon tvrdi da je Sulejmani odobrio napade na veleposlanstvo.

General Kasem Sulejmani bio je drugi najmoćniji čovjek u Iranu, odmah ispod ajatolaha Hamneija, a smatran je kreatorom velikih iranskih ambicija na Bliskom istoku.

Obnašao je dužnost zapovjednika elitnih snaga Kudsa Iranske revolucionarne garde koje su zadužene za tajne iranske operacije u inozemstvu.

Upravo zato Trumpova administracija vjeruje da je Kuds "glavni iranski mehanizam za potporu" terorističkim skupinama na Bliskom istoku, uključujući libanonski Hezbolah i palestinski Islamski džihad, financiranjem, obučavanjem i naoružanjem. (Hina)