Američki predsjednik Donald Trump naredio je ubojstvo generala Kasema Sulejmanija. Iran je najavio odmazdu, a analitičar Vedran Obućina za DNEVNIK.hr prognozira hoće li doći do eskalacije sukoba ili eventualno rata, nakon čina SAD-a.

Galerija


General Sulejmani nalazio se u automobilu u prostoru bagdadske zračne luke kada je pogođen u američkome zračnom napadu.

Vezani članci Donald Trump zabranjen na Twitteru Ne može ni zaobilazno: Twitter zatvorio profile koji su prenosili poruke Trumpa Papin posjet Iraku Iran podržao povijesni posjet pape Franje Iraku: ''Nema druge poruke osim dijaloga, mira i prijateljstva između religija''

Vrhovni iranski poglavar ajatolah Ali Hamnei rekao je da "kriminalce čeka teška osveta", a najavio je i tri dana žalosti.

Analitičar Vedran Obućina kaže da je iranski general bio izuzetno značajna osoba u iranskome režimu i da se radi o legalno upitnoj eliminaciji zapovjednika jedne institucionalne vojske.

"Ovo je prvi put od 1979. godine i Iranske revolucije da je planski ubijen jedan visoki vojni dužnosnik“, kaže Obućina te napominje kako se ovdje može govoriti i o upitnoj legalnosti napada s obzirom na to da je izveden bez dozvole Kongresa.

"Sulejmanijevo ubojstvo planirano je puno, puno ranije, najmanje od travnja prošle godine kada je SAD proglasio iransku Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC) stranom terorističkom organizacijom. Naime, to je prvi put da su Sjedinjene Američke Države formalno proglasile vojsku druge zemlje terorističkom skupinom.

Iran je ubojstvom Sulejmanija izgubio jednog karizmatičnog vojnog zapovjednika i uspješnog vojnog taktičara s velikim vezama u Iraku i Siriji", ističe.

Iako Iran najavljuje odmazdu, Obućina smatra da ona neće biti izravna.

"Vjerojatno će odmazda imati dozu asimetričnosti. Vjerojatno će Iran preko saveznika organizirati napad na neko naftno postrojenje na Bliskom istoku.

Neće napraviti nikakav veliki potez koji bi izazvao SAD jer bi se u tom slučaju radilo o otvorenom ratu, a ni jedna ni druga strana ne želi to. Iran ima vrijeme i prostorno je tamo. Amerikanci će se povući, a to je politika koja se bazira i na dugovječnosti jednog državnog postojanja", napominje.

Američki napad izvršen je dronom, i to nakon što su prosvjednici u Bagdadu napali američko veleposlanstvo i sukobili se ondje sa američkim snagama.

Pentagon tvrdi da je Sulejmani odobrio napade na veleposlanstvo i Obućina upravo u tome vidi razlog ovog ubojstva. Napadu na veleposlanstvo prethodio je američki napad na šijite.

"To je zapravo slijed događaja koji se povećava u intenzitetu. Ovo je opasan čin jer Amerikanci zapravo nakon ovoga pokazuju kako mogu ubiti jednog generala, primjerice u Kini.

Samo proglase neku vojsku terorističkom i izvrše napad, odnosno ubojstvo. Ovo je stoga itekako opasno. Drago mi je da se u SAD-u sada povela rasprava o tome. Donald Trump zapravo otvoreno napada drugu vojsku. To je rat", smatra Obućina.