Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Muslimani slave Ramazan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muslimani širom svijeta, njih oko milijardu, ovaj vikend iščekuju početak Ramazana, islamskog svetog mjeseca tijekom kojeg će postiti i držati se dugih propisanih ograničenja, javljaju novinske agencije.

Muslimani vjeruju da se proroku Muhamedu Kuran objavio u vrijeme mjeseca Ramazana, te se post tijekom tog mjeseca, uz vjeru, molitvu, milosrđe i hodočašće u Meku, smatra jednim od pet stupova islama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog povezivanja s terorizmom Poglavar Islamske zajednice u BiH optužuje hrvatsku predsjednicu: "Prestanite sijati strah od Bošnjaka u Europi" Slika nije dostupna BURNA REAKCIJA JAVNOSTI Novi spektakularni gaf Donalda Trumpa nakon terorističkog napada u Barceloni

Muslimani se pridržavaju lunarnog kalendara, te se zato početak Ramazana svake godine pomiče za 11 dana u odnosu na gregorijanski kalendar.

Ramazan završava nakon 30 dana, kada se pojavi mlađak. Početak se određuje promatranjem mjesečevih mjena, pa često varira od jedne zemlje do druge.

Saudijska Arabija i druge zemlje Perzijskog zaljeva započet će s Ramazanom u subotu, dok će se početak svetog mjeseca u Egiptu, Alžiru i Omanu obilježiti u nedjelju.

U Libiji započinje u subotu jer, kako je rekao libijski vođa Moamer Gadafi, "Libija zna kad Ramazan počinje i završava jer štuje pravi islam, lišen sektaštva".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene