Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Muslimani širom svijeta, njih oko milijardu, ovaj vikend iščekuju početak Ramazana, islamskog svetog mjeseca tijekom kojeg će postiti i držati se dugih propisanih ograničenja, javljaju novinske agencije.


Muslimani vjeruju da se proroku Muhamedu Kuran objavio u vrijeme mjeseca Ramazana, te se post tijekom tog mjeseca, uz vjeru, molitvu, milosrđe i hodočašće u Meku, smatra jednim od pet stupova islama.

Vezani članci Slika nije dostupna Novi spektakularni gaf Donalda Trumpa nakon terorističkog napada u Barceloni Slika nije dostupna U parlement s burkom: Australska senatorica vodi kampanju protiv nošenja islamske odjeće

Muslimani se pridržavaju lunarnog kalendara, te se zato početak Ramazana svake godine pomiče za 11 dana u odnosu na gregorijanski kalendar.

Ramazan završava nakon 30 dana, kada se pojavi mlađak. Početak se određuje promatranjem mjesečevih mjena, pa često varira od jedne zemlje do druge.

Saudijska Arabija i druge zemlje Perzijskog zaljeva započet će s Ramazanom u subotu, dok će se početak svetog mjeseca u Egiptu, Alžiru i Omanu obilježiti u nedjelju.

U Libiji započinje u subotu jer, kako je rekao libijski vođa Moamer Gadafi, "Libija zna kad Ramazan počinje i završava jer štuje pravi islam, lišen sektaštva".