Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Muslimani zbunjeni slučajem 'medvjedić'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slučaj 'medvjedić' nije zaprepastio samo ljude na Zapadu, nego je na rasprave potaknuo i muslimane diljem svijeta. Većina ih se ne slaže s osudom učiteljice te navode kako Muhamed samo po sebi i nije sveto ime.

U arapskim je internetskim chat sobama priča o britanskoj učiteljici Gillian Gibbons, koja je u Sudanu najprije osuđena, a potom pomilovana, glavna tema razgovora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sudan: Zatvor i izgon zbog imena plišanog medvjeda Slika nije dostupna Zbog medvjedića nazvanog Muhamed prijeti joj bičevanje i zatvor

U velikoj većini su muslimani koji misle da je bijes oko medvjedića Muhameda posve uzaludan i preuveličan.

'Sudanci su nazadni, oni su sve muslimane izložili ruglu', piše jedan od sudionika u chat raspravi. 

'Takva nas besmislica može samo slatko nasmijati', kaže drugi.

Postoje i muslimani koji prigovaraju britanskoj učiteljici što je
učinila pogrešku jer nije uvažila vjerske osjećaje u zemlji koja ju je primila.

No, gotovo nitko to ne smatra zločinom kojeg bi trebalo sudski
procesuirati, za razliku od karikatura proroka Muhameda u danskim novinama prije dvije godine.

Na dan kad je sudanski predsjednik Omar Beshir pomilovao 54-godišnju učiteljicu, dva najutjecajnija regionalna arapska lista objavila su komentare u kojima oštro kritiziraju sudansko vodstvo.

Komentator Al-Hayata optužio je islamističku vladu u Kartumu za 'ignoranciju' ustvrdivši da je iskoristila taj slučaj kako bi skrenula pozornost s aktualnih problema u zemlji.

Kolumnist lista Al-Sharq Al-Awsat tumači skandal kao pokušaj Kartuma da ojača svoju poziciju u pregovorima oko sukoba u Darfuru.

Slučaj 'medvjedić' je 'neugodan, sramotan i kriminalan za muslimane diljem svijeta', piše u komentaru. Zločin nije počinila 'nevina učiteljica', nego 'režim koji zlorabi pravni sustav zbog vlastitih interesa'.

Čak se i muslimanski teolozi ne uzbuđuju previše oko žene
nemuslimanke koja je svojim učenicima dopustila da dječjoj igrački daju ime islamskog proroka. Jednoglasni su u tome da muslimani ne bi trebali to 'časno ime' davati plišanim medvjedićima.

Ipak, upozoravaju da se na taj način ne bi trebalo koristiti samo ime Muhamed, za muslimane 'prorok svih proroka', nego i imena nekih ranijih proroka, kao što su Abraham i Musa.

Drugo, slažu se da Muhamed, za razliku od Boga, nije sveto ime. 

'Ime Muhamed samo po sebi nije sveto. Ono je poznato još iz
predislamskog razdoblja', izjavio je Sheikh Abdul Majid Subh, profesor na utjecajnom Islamskom sveučilištu Al-Azhar u Kairu.

'Naposljetku, milijuni muslimana zovu se Muhamed iako se ne ponašaju u skladu s odgovornošću koje to ime nosi', ustvrdio je profesor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene