Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žene jazida koje su početkom tjedna puštene na slobodu višestuko su silovane i mučene, nerijetko na javnim mjestima, a nad njima se u istom trenutku iživljavalo nekoliko boraca pripadnika Isis-a.


Podsjetimo, džihadistička grupa Islamska država oslobodila je više od 200 pripadnika jazidske manjine koje je mjesecima držala u Iraku u ponedjeljak u pokrajini Ninivi.

Vezani članci Slika nije dostupna Djecu ubijaju u učionicama, otimaju ih, muče, siluju i prodaju kao robove Slika nije dostupna Jana je htjela postati doktorica. A ono što joj se dogodilo ne biste poželjeli nikome!

IS je pogubio veliki broj jazidskih muškaraca i oteo na stotine žena koje je prodao džihadistima za supruge ili ih načinio seksualnim robinjama. U ožujku su istražitelji UN-a ocijenili da bi napadi IS-a na Jazide u Iraku mogli predstavljati "genocid" i zatražili obraćanje međunarodnom kaznenom sudu.

Ubojstva, mučenja, silovanja i vojačenje djece - je li to genocid?

Žene Jazida koje su početkom tjedna puštene na slobodu višestuko su silovane i mučene, nerijetko na javnim mjestima, a nad njima se u istom trenutku iživljavalo nekoliko boraca pripadnika IS-a.

Stotine žena i djece otetih iz Sinjara sa sjevera Iraka više od osam mjeseci bilo je u zatočeništvu boraca IS-a. Neke od njih prodane su borcima kao robovi ili pak poklonjene kao nagrada. Osim silovanja mnoge od njih svakodnevno su primale batine i bile prislijavane obratiti se na Islam, piše Independent.

Borci iz mjesta Mimera u blizini Kirkurka pustili su dvjestotinjak zatočenih žena na slobodu, a priče koje su one ispričale nezamislive su i u najgorim noćnim morama.

Ziyad Shammo Khalaf koja radi u organizaciji osnovanoj kako bi pomogla jezitskim žrtvama kazala je kako su u zatočeništvu žene bile odvojene od djece.

Ispovijest dezertera - Pobjegao sam kada su me tražili da ubijem taoca i silujem 13 žena

"Kada sjednete i popričate s djevojkama, vidite da svaka od njih ima svoju priču. Svaka od njih je strašna i nevjerojatna na svoj način. Veliki broj djevojaka bio je prodan borcima Islamske države, svakodnevno su bile silovane, čak i na javnim mjestima. Često od strane dvojice, trojice ili više muškaraca. Bile su mučene", rekla je Ziyad Shammo Khalaf.

Osim mučnih svjedočanstava o silovanju i mučenju, žene su ispričale kako su bile prisiljavane davati krv za trensfuziju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook