Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjesni su problema, više ga nitko ne poriče

Može li ovaj VIDEO spasiti Kinu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotine milijuna Kineza pogledalo je 103 minute dug video u svega tjedan dana. Dokumentarac je napravila ugledna kineska novinarka Chai Jing, a s njegovim uspjehom ne može se mjeriti ništa iz Zapadnog svijeta, odnosno anglofonog interneta.

Riječ je o videu koji naglašava problem katastrofalne zagađenosti zraka u toj zemlji, a sad su tog problema, kao i dokumentarca itekako svjesne kineske vlasti te o njemu aktivno i raspravljaju. Taj video ima potencijal promijeniti Kinu i ostati zapamćen kao prekretnica koja je pokrenula promjene u tom smislu.

Pročitajte i ovo Mjerenje kvalitete zraka u Novom Zagrebu (Foto: Screenshot/IMI) kakav zrak udišemo? Izdano upozorenje za Zagrepčane, stanovnici dišu na škrge: "Situacija je nemoguća, od smrada se više ne može živjeti" Sanacija požarišta u Grubišnom Polju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 IMA LI ZAGAĐENJA? Građani Grubišnog Polja zabrinuti nakon velikog požara: ''Jako je loše, jučer je bilo katastrofa, a i jutros je jako smrdjelo"

"Ja jednostavno ne želim ovako živjeti", kaže u dokumnetarcu Jing, prenosi The Atlantic.

Problem zagađenosti zraka u Kini svijetu je bio jasan još 2008. godine, u vrijeme Olimpijskih igara u Pekingu, no tad je kineska vlada gusti smog iznad grada od kojeg se nisu vidjeli oblaci nazvala "maglom".

VIDEO Zemlja u kojoj ćete teško vidjeti sunce!

Nakon dvije ili tri godine, ta se magla vratila tako da je kineske vlasti ''ugrizla za stražnjicu'' i postala toliko evidentan problem, da ga kineska vlada više nije mogla poricati. Otad su se repozicionirali u stavovima i zauzeli ulogu zaštitnika javnog zdravlja i čišće, zdravije i održivije Kine.

Zbog takve promjene stava, stotine milijuna Kineza imalo je priliku vidjeti video kojeg prilažemo niže teksta i zato taj video ima potencijal postati velikom prekretnicom.

Michael Zhao iz ChinaFilea ističe kako je katastrofa s kvalitetom zraka u Kini dosegnula rub nakon kojeg se njegovo pročišćavanje više neće moći izbjegavati.

Pogledajte video, koji iako je na kineskom, ima tekstualni prijevod na engleskom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene