Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razlike u stajalištima

Moskva: Američki proturaketni štit uperen protiv Rusije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki proturaketni štit ‘uperen je protiv Rusije’ i razlike u stajalištima o tome priječe zaključenje rusko-američkih pregovora o smanjenju nuklearnog oružja te bi štit trebalo uključiti u pregovore, rekao je u Moskvi zapovjednik ruskog združenog stožera, general Nikolaj Makarov.

‘Razvoj i raspoređivanje proturaketnog obrambenog sustava upereno je protiv Ruske Federacije’, citira agencija Interfax. Unatoč izjavama nekih dužnosnika da će proturaketni štit štititi i ‘našu sigurnost, to nije istina’ i ‘zbog toga je potpuno razumljivo da o tome imamo negativno stajalište’, rekao je Makarov. Američka agencija AP piše da su riječi generala Makarova najsnažnija dosad ruska kritika američkog projekta izgradnje proturaketnog štita u Europi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iznad južne Europe Uskoro aktivacija proturaketnog štita za 'scenarij noćne more' Slika nije dostupna Kamen spoticanja Rusija SAD-u: Odustanite od proturaketnog štita

>> Rusija: Širenje NATO-a prijetnja sigurnosti

Francuska agencija AFP piše da je izjava slijedila pošto je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev potvrdio novu vojnu doktrinu Rusije prema kojoj je NATO među vodećim prijetnjama za njezinu sigurnost. Makarov je također rekao da bi planirani američki proturaketni štit morao biti dio rusko-američkih pregovora o sporazumu koji će naslijediti START I (Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja), kojemu je valjanost istekla 5. prosinca). Moskva i Washington najavljivali su da će novi sporazum potpisati do kraja 2009., no pregovori se odugovlače. Američki predsjednik Barack Obama nakratko je zadovoljio Rusiju odustajanjem od gradnje proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj Republici, čemu se Moskva oštro protivila. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene