Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Glavna vanjska prijetnja'

Rusija: Širenje NATO-a prijetnja sigurnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev odobrio je novu vojnu doktrinu po kojoj je širenje NATO-a prijetnja nacionalnoj sigurnosti i koja potvrđuje da je upotreba nuklearnog oružja opravdana u slučaju ugroženosti opstanka Rusije.

Doktrina definira širenje NATO-a na istočnu Europu i američke planove za postavljanje proturaketnog štita kao ugroze nacionalnoj sigurnosti, iako ističe da je vjerojatnost nuklearnog sukoba mala.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

Dok ruskim konvencionalnim snagama nedostaje moderna oprema i prolazi kroz bolne reforme s ciljem profesionalizacije vojske, Moskva se oslanja na svoj nuklearni arsenal, stoji u dokumentu objavljenom na internetskim stranicama Kremlja.

Ipak, nove smjernice ne uključuju prošlogodišnju ideju šefa Ruskog vijeća sigurnosti Nikolaja Petruševa o uporabi nuklearnog oružja u regionalnim sukobima.

U doktrini se ističe da je jedna od 'glavnih vanjskih prijetnji' širenje NATO-a na istok prema ruskim granicama, kao i širenje oružja za masovno uništenje te države koje posjeduju nuklearno naoružanje. Taj strateški dokument objavljen je u vrijeme dok Rusija i SAD nastavljaju pregovore o novom bilateralnom sporazumu o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene