Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sramotno otkriće

Monumentalna greška: Otkrivena tajna drevnog škotskog kamenog kruga starog 4500 godina

Drevni kameni krugovi (Foto: Getty Images)
Drevni kameni krugovi (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Drevni škotski kameni krug smješten u malom škotskom selu zapravo je replika izgrađena 90-ih godina.

U studenom prošle godine oduševljeni stručnjaci objavili su svim medijima kako je otkriven tajanstveni kameni krug star 4500 godina, no sada je otkrivena njegova prava priča, prenosi News.com.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pokrenuta istraga Krava ubila farmera o kojem je snimljen dokumentarac: "Potpuno smo shrvani, još uvijek smo u šoku" Dioklecijanova palača: Ilustracija - 3 Za Dnevnik Nove TV Arheološka senzacija u Splitu: Prve snimke antičkih stupova koji su stoljećima bili skriveni od očiju javnosti

Neil Ackerman otkrio je kameni krug u Leochel-Cushnieju, u škotskoj županiji Aberdeenshire, prošlog mjeseca. Novopronađeni kameni krug dobio je svjetsku pozornost te je službeno priznat i dodan u bazu ležećih kamenih krugova.

U vrijeme otkrića Ackerman je izjavio: "Rijetkost je da takva mjesta, tako dugo ostanu neidentificirana, osobito kada su tako dobro očuvana", rekao je. Nedugo nakon otkrića javio se farmer, koji je rekao da je upravo on izgradio taj krug, ali prije dvadesetak godina.

Drevni kameni krugovi (Foto: Getty Images) Stojeći kameni blokovi (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Nakon šokantnog priznanja Ackerman je rekao: "Ako vam je loš dan, samo se sjetite da niste osoba koja je kamenje staro 20 godina proglasila prapovijesnim otkrićem starim 4500 godina."

Svrha i porijeklo drevnih kamenih krugova koji se nalaze u Škotskoj i dalje zbunjuje arheologe. U akademskim krugovima još uvijek se oko toga vode polemike. Inače, diljem zemlje nalaze se kamene strukture različitih oblika, često postavljene ukrug.

Za dva takva kamena kruga utvrđeno je da su stara oko 5000 godina. Većina se znanstvenika slaže kako se radi o mjestima za izvođenje rituala ili za iskazivanje poštovanja prema mrtvima.

Najpoznatija građevina, odnosno kameni krug jest Stonehenge. Građevina iz neolitika i brončanog doba smještena je u okolini Amensburya u Engleskom okrugu Wiltshire, otprilike 13 km sjeverozapadno od Salisburya. Stonehenge je dodan u UNESCO-ov popis Zaštićene baštine 1986. godine.

Drevni kameni krugovi (Foto: Getty Images) Stonehenge (Foto: GettyImages) Foto: GettyImages

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene