Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ambiciozan politički paket

MMF vjeruje da će Grčka vratiti svoje gospodarstvo na pravi put

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni monetarni fond (MMF) najavio je da će njegov izvršni odbor idućega tjedna razmotriti odobravanje zahtjeva Grčke za oko 30 milijardi eura zajma u iduće tri godine, u okviru šireg sporazuma koji je Grčka postigla s Europskom unijom i MMF-om.

U priopćenju MMF-a u Washingtonu, njegov je direktor Dominique Strauss-Kahn istakao da je grčka vlada pripremila 'ambiciozan politički paket za rješavanje gospodarske krize s kojom je suočena'. To je višegodišnji program koji počinje sa značajnim predujmom da se isprave teške fiskalne neravnoteže, grčko gospodarstvo učini konkurentnijim, te s vremenom obnovi zapošljavanje i rast.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Većina Grka protiv međunarodnih zajmova Grčki ministar financija protiv referenduma o euru Slika nije dostupna Crne prognoze Ispekcije MMF-a i EK-a u Grčkoj, stanje gore nego što se mislilo

'Vjerujemo da će ti napori uz čvrstu predanost vlade da ih provede, vratiti gospodarstvo na pravi put i obnoviti povjerenje tržišta', istakao je Strauss-Kahn. Zajam MMF-a dio je šireg paketa zajedno s EU-om, ukupno vrijednog 110 milijardi eura, koji treba spriječiti da Grčka prestane s otplatom dugova i proširi svoje teškoće na vjerovnike.

MMF-ov dio programa za Grčku predstavlja najveću financijsku injekciju koju je MMF-a ikada dao pojedinoj zemlji i vraća Fond u dane kada je nametao stroge mjere štednje i oštre promjene u strukturi gospodarstva zemalja kojima je pomagao, ocjenjuje u nedjelju The Wall Street Journal. To je program bez presedana u smislu prilagodbi koje se traže od zemlje primateljice', rekao je Poul Thomsen, šef misije MMF-a za Grčku.

>> Grčkoj odobreno 110 milijardi eura u sljedeće tri godine

Zajam od 30 milijardi dolara za Grčku, 32 puta je veći od finacijskog udjela Grčke u MMF-u. Dosadašnji rekord držala je Južna Koreja koja je uzela zajam 19 puta veći od svoje kvote tijekom azijske krize 1997-98. godine. Američki ministar financija Timothy Geithner izjavio je da pozdravlja 'ambiciozan program reformi' grčke vlade, te da podupire financijski paket MMF-a i EU-a. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene