Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodni monetarni fond (MMF) najavio je da će njegov izvršni odbor idućega tjedna razmotriti odobravanje zahtjeva Grčke za oko 30 milijardi eura zajma u iduće tri godine, u okviru šireg sporazuma koji je Grčka postigla s Europskom unijom i MMF-om.


U priopćenju MMF-a u Washingtonu, njegov je direktor Dominique Strauss-Kahn istakao da je grčka vlada pripremila 'ambiciozan politički paket za rješavanje gospodarske krize s kojom je suočena'. To je višegodišnji program koji počinje sa značajnim predujmom da se isprave teške fiskalne neravnoteže, grčko gospodarstvo učini konkurentnijim, te s vremenom obnovi zapošljavanje i rast.

Vezani članci Slika nije dostupna Grčka napokon dogovorila reforme Slika nije dostupna Grčki ministar financija protiv referenduma o euru

'Vjerujemo da će ti napori uz čvrstu predanost vlade da ih provede, vratiti gospodarstvo na pravi put i obnoviti povjerenje tržišta', istakao je Strauss-Kahn. Zajam MMF-a dio je šireg paketa zajedno s EU-om, ukupno vrijednog 110 milijardi eura, koji treba spriječiti da Grčka prestane s otplatom dugova i proširi svoje teškoće na vjerovnike.

MMF-ov dio programa za Grčku predstavlja najveću financijsku injekciju koju je MMF-a ikada dao pojedinoj zemlji i vraća Fond u dane kada je nametao stroge mjere štednje i oštre promjene u strukturi gospodarstva zemalja kojima je pomagao, ocjenjuje u nedjelju The Wall Street Journal. To je program bez presedana u smislu prilagodbi koje se traže od zemlje primateljice', rekao je Poul Thomsen, šef misije MMF-a za Grčku.

>> Grčkoj odobreno 110 milijardi eura u sljedeće tri godine

Zajam od 30 milijardi dolara za Grčku, 32 puta je veći od finacijskog udjela Grčke u MMF-u. Dosadašnji rekord držala je Južna Koreja koja je uzela zajam 19 puta veći od svoje kvote tijekom azijske krize 1997-98. godine. Američki ministar financija Timothy Geithner izjavio je da pozdravlja 'ambiciozan program reformi' grčke vlade, te da podupire financijski paket MMF-a i EU-a. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju