Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Arheolozi iskopavaju 900 godina staru grobnicu u dolini Nila u Sudanu. Njezini zidovi prekriveni su natpisima, a u njoj je otkriveno sedam mumija.


U ekspediciji koju predvode poljski arheolozi, pronađena je misteriozna grobnica, na mjestu koje je nekada bilo dio kršćanskog kraljevstva zvano Makurija. Kraljevstvo je trajalo nekoliko stotina godina, između 7. i 14. stoljeća, piše Huffington Post.

Vezani članci Pronalazak izraelskih arheologa (Foto: AFP) Pronađen 2700 godina star otisak pečata koji ide u prilog biblijskoj priči Slika nije dostupna POVIJESNO OTKRIĆE Pronađena mumija stara 3.800 godina

Sama kripta je pronađena 1993. godine u ruševinama glavnog grada Makurija, Stara Dongola, ali je iskopana tek 2009., tijekom istraživanja samostanskog kompleksa, rekao je Włodzimierz Godlewski, voditelj arheološke ekspedicije u Dongoli.

Otkrivena BIZARNA SMRT Tutankamona

Nedavne analize pokazale su da je sedam tijela pripadalo starijim muškarcima. Pogrebni natpisi ukazuju na to da bi jedna od mumija mogla biti nadbiskup Georgios, jedan od najvažnijih religioznih vođa u kraljevstvu koji je umro 1113. godine.

Religiozna povezanost ukazuje da bi natpis mogao biti svet. Napisan je na grčkom i koptskom. Neki natpisi sadrže odlomke iz Biblije i neobične molitve Djevice Marije, u kojem se njoj smrt ukazuje u obliku pijetla. Istraživači su primijetili da se drugi natpisi pozivaju na nešto što se zove 'Knjiga Velike moći'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook