Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kombinacija forenzične znanosti 21. stoljeća i sreće napokon su otkrili što se dogodilo Tutankamonu, najpoznatijem faraonu na svijetu.


Tutankamon je preminuo s 19 godina, a njegova smrt pojačala je misterij nakon što je u Kairu umro arheolog Lord Carnarvon koji je otkrio faraonovu grobnicu 1922. godine, piše Independent.

Vezani članci Donald Trump Preminuo policajac ozlijeđen u proboju u Kapitol. Trump zgrožen nasiljem pristašama poručio: "Putovanje tek počinje" U Zagrebu pronađeno tijelo čovjeka na ulici - 4 Jutros u Zagrebu na tri različite lokacije pronađena tijela mrtvih osoba

Britanci sada smatraju da su riješili zagonetku Tutankamonove smrti. Oni vjeruju da su ozljede koje su pronađene na njegovom tijelu slične onima koje se zadobiju u nesreći s kočijom te da je njegova mumifikacija loše izvedena.

Dr. Robert Connolly, antropolog sa sveučilišta u Liverpoolu bio je dio tima koji je rendgenom pregledao Tutankamonove ostatke 1968. godine. Među kostima u svom uredu nedavno je pronašao dio faraonovog mesa.

>> Polovica Europljana u rodu je s Tutankamonom!

Radeći sa forenzičnim arheologom dr. Mattewom Pontingom, dr. Connolly koristio je elektronski mikroskop kako bi utvrdio je li meso bilo spaljeno. Kemijski testovi potvrdili su da je Tutankamonovo tijelo uistinu bilo spaljeno dok je bilo zatvoreno u lijesu. Istraživači su otkrili da su ulja za balzamiranje u kombinaciji s kisikom i lanom uzrokovala kemijsku reakciju koja je 'spekla' faraona na temperaturi višoj od 200 stupnjeva.

Radeći sa znanstvenicima u institutu Cranfield Forensic istraživači su izveli 'virtualnu autopsiju' koja je otkrila uzrok ozljeda na jednoj strani tijela. Njihova istraga također objašnjava zašto mu je nedostajalo srce.

Pretpostavlja se da je faraon poginuo u nesreći u kojoj ga je pregazila kočija dok je bio na koljenima. Pri tom su mu zdrobljena rebra, zdjelica i srce.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook