Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misteriozna Rusija

Drama koje se Bijela kuća neće tako lako i brzo riješiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bijela kuća teško se rješava sumnji da postoje neprikladne veze s Rusijom.

Misterij oko Donalda Trumpa i Rusije ostavlja traga na njegovom predsjedanju. Sve je više optužbi i histerije koji prijete da će preplaviti Bijelu kuću i narušiti njegov kredibilitet.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

U Washintonu je postalo nemoguće razlikovati glasine od činjenica dok teorije zavjere, koje proizlaze iz navodnog pokušaja ruskog utjecaja na prošlogodišnje izbore, stvaraju probleme novoj administraciji.

Bijela kuća nikako se ne može riješiti sumnji da ima neprikladne veze s Rusijom. Često i sam Trump potpiruje dramu, čini se na vlastitu štetu, tvrdnjama poput one koju je iznio u subotu da ga je njegov prethodnik prisluškivao.

Kongres u međuvremenu prožimaju tračevi i rekla-kazala tvrdnje, dok se mediji pune vijestima o Trumpovim kontaktima s ruskim dužnosnicima. Postaje sve jasnije da se intrige povezane s Rusijom, izborima i novom administracijom sve više produbljuju i imaju potencijal da mjesecima drže Bijelu kuću i novu administraciju rastrojenom.

Nadalje, igre u vrhu administracije i nastojanja Trumpovih neprijatelja da što je moguće više produže osjećaj skandala prolongiraju napore Bijele kuće da krene dalje, piše CNN.

Jedna stvar jasna

Jedna stvar je u cijelom nizu maglovitih optužbi i tvrdnji jasna - ako je cilj navodnog ruskog obavještajnog prepada bio da okrene centre moći u Washingtonu jedne protiv drugih i da potakne politički kaos i baci sumnju na funkcioniranje američke demokracije - on se ostvaruje i to vjerojatno bolje nego se itko u Moskvi mogao nadati.

Pitanja koja muče Bijelu kuću tiču se susreta istaknutih ruskih dužnosnika i Trumpovih ljudi. Ono što sve zanima je - je li postojao nekakav dosluh među njima u trenutku kada su američke obavještajne agencije pokušavale procijeniti je li se Kremlj pokušavao umiješati u izbore.

U tijeku je istraga u FBI-ju kojom se želi provjeriti jesu li takvi kontakti bili neprikladni. U tijeku je i nekoliko dodatnih istraga o postupcima kojima je cilj bio utjecati na ishod izbora.

Položaj ministra pravosuđa Jeffa Sessionsa doveden je u pitanje nakon što se povukao iz istraga jer je zatajio kontakte s ruskim veleposlanikom. Neki promatrači primijetili su da, iako se možda ne događa ništa opako, predsjednik često djeluje na način koji sugerira da ipak nešto ima u cijeloj toj priči.

Tako je u nedjelju Bijela kuća pozala da se istraže ''izvješća''da je Obama naredio prisluškivanje Trumpa, a čini se kao da je sve to napravljeno da bi se pokušao zamagliti drugi problem, odnosno kako bi se odvratila pozornost od optužbi protiv predsjednika i od posljedica Sessionsova izuzeća.

Na konferenciji za medije prošli mjesec Trump je poručio da neka nikakve veze s Rusijom, a koliko mu je poznato da je nema ni itko s kim radi. No, od te konferencije pojavili su se detalji o susretima Trumpovih suradnika i ruskih dužnosnika i još jednom bacili sumnju na predsjednikove riječi.

Naravno, sama činjenica da su sastanci održani ne mora značiti da se dogodilo nešto neprimjereno, no samo činjenica da se susreti Trumpovih suradnika i Rusa nastavljaju dok traje navodni ruski špijunski scenarij, potiču pitanja o njihovoj prirodi.

Drame se neće brzo riješiti

CNN piše da je najmanje šest razloga zbog kojih se Bijela kuća neće tako lako riješiti drame s Rusijom u kratkom roku.

Prvi razlog je najgori - mogućnost da su glasine istinite i da je administracija bila meta ruske špijunske operacije. To ne bi bilo iznenađujuće, između ostalog zbog navoda da je Rusija pokušala utjecati i na druge ključne trenutke u zapadnim demokracijama, poput nadolazećih francuskih i njemačkih izbora.

Drugi razlog zašto će se problem Rusije otegnuti je čudna Trumpova fiksacija na Moskvu zbog koje se stalno postavljaju pitanja o njegovim motivima. Bivši Obamin sajetnik za nacionalnu sigrunost Tom Donilon objasnio je da je korijen problema u pristupu Rusiji koji je, kaže, nekritički prema Putinu i Rusiji.

Osjećaj krize s vremena na vrijeme pojačava predsjednikova jedinstvena osobnost. A tu su i sličnosti po pitanju prioriteta u vanjskoj politici između nekih Trumpovih suradnika i vlasti u Moskvi.

Postavlja se i pitanje koordinacije unutar Trumpove administracije jer prošli tjedan su i Trump i Sean Spicer poručivali da se Sessiions ne treba izuzimati iz istraga, ali nekoliko sati kasnije on je to učinio.

Neki promatrači zapitali su se i zašto Bijela kuća jednostavno ne objavi popis svih sastanaka koje su Trumpovi suradnici održali s Rusima kako bi se umanjila šteta.

''Lov na vještice''

Unutar Bijele kuće i među Trumpovim pristašama vlada čvrsto uvjerenje da je predsjednik žrtva orkestrirane kampanje kojom se želi potkopati njegov autoritet i diskreditirati izborna pobjeda. I sam Trump je prošli tjedan poručio da traje ''lov na vještice'' na njega.

Obzirom na njegovu svađu s obavještajnim agencijama otkad je pobijedio na izborima, zapravo i nije pretjerano misliti da bi nezadovoljni špijunski izvori mogli iskoristiti priliku da naštete predsjedniku suradnjom s novinarima.

Još je jedan ključni razlog zašto skandal s Rusijom neće tako skoro završiti.

Jasno je da demokrati imaju jasan poticaj produžavati ovakvo stanje stvari koje im pomaže da se ujedine, da uspore Trumpove planove te da predsjednika predstave u zastrašujućem svjetlu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene