Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O Vučićevoj ideji

Pejčinović Burić: Hrvatskoj neprihvatljiva ideja razmjene teritorija Kosova i Srbije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska drži da otvaranje pitanja razmjene teritorija nije dobro u kontekstu stabilnosti jugoistoka Europe, rekla je u srijedu ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić komentirajući ideju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o promjeni granica između Srbije i Kosova.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je prošlih tjedana iznosioideju razmjene sjevernog dijela Kosova u kojem dominira srpsko stanovništvo za etnički većinski albanski dio južne Srbije kako bi se dvije zemlje približile rješavanju spora.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse"

Kosovski predsjednik Hashim Thaci se prvotno složio, ali je zadnjih dana djelomično povukao potporu tom prijedlogu.

Sjedinjene Države su se u međuvremenu izjasnile da će prihvatiti rješenje ako se oko njega slože obje strane, a zemlje poput Njemačke i Austrije izrazile su zabrinutost.

"Naš je stav da otvaranje pitanja granice i razmjene teritorija nije dobro načelo u smislu doprinosa stabilnosti u ovom dijelu Europe, ali i šire", poručila je ministrica Pejčinović Burić u Banjoj Luci nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP). Na sastanku je sudjelovao i srbijanski ministar Ivica Dačić, dok je kosovski ministar Behgjet Pacolli otkazao sudjelovanje nakon što mu je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio kako je nepoželjan u tom gradu.

"Otvaranje pitanja granica možda može riješiti jedan problem, ali i otvoriti mnoge druge, i stoga smo vrlo oprezni oko bilo kakvih mogućih rješenja koja bi to uzela u osnovu, no ne bi vodila računa o aspektu stabilnosti i sigurnosti u regiji", poručila je ministrica, dodavši kako bi se razmjenom teritorija mogla otvoriti pitanja i u drugim dijelovima Europe.

Na opasnost razmjene teritorija prošli su tjedan upozorila i trojica bivših visokih međunarodnih predstavnika u BiH.

"Nema sumnje da se takvim dogovorom riskiraju trenutačni dogovori kao što je onaj u Makedoniji, potkopava jedinstvo države kao što je BiH, ohrabruju oni koji priželjkuju razmjenu teritorija na drugim mjestima kao što je Ukrajina i vjerojatno će dovesti do egzodusa manjina iz njihovih trenutačnih prebivališta", napisali su u otvorenom pismu šefici europske diplomacije Federici Mogherini švedski, britanski i njemački diplomati Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz Schilling.

Predstavljanje BiH predsjedanja SEECP-om Pejčinović Burić je u Banjoj Luci sudjelovala na neformalnom susretu ministara vanjskih poslova država SEECP-a, procesa pokrenutog 1996. u Sofiji s ciljem jačanja regionalne suradnje.

Tom prigodom je BiH predstavila svoje prioritete za drugo predsjedanje inicijativom koje je preuzela u travnju 2018. od Slovenije, sa sloganom "Bolja povezanost za bolji život", što je i prioritet bosanskohercegovačkog vodstva SEECP-om.

Ministrica je čestitala BiH na preuzimanju predsjedanja i naglasila kako su "predstavljeni prioriteti vrlo slični interesu i većine država članica EU", od kojih 5 sudjeluje i u tom procesu.

Članice inicijative su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Srbija, Turska, Slovenija i Kosovo. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene