Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Javnost protiv intervencije

'SAD je spreman provesti vojne opcije u Siriji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pentagon je spreman provesti vojne opcije u Siriji ako ih predsjednik Barack Obama naredi, izjavio je američki ministar obrane Chuck Hagel.

On je ponovio izjave Bijele kuće upozorivši da Amerika i dalje prikuplja činjenice o navodnoj upotrebi kemijskog oružja protiv civila od strane sirijske vlade. Međutim, kazao je da je američka vojska, koja razmješta svoje mornaričke snage u Sredozemlju kako bi dala Obami opciju oružanog napada, sprema djelovati ako se to od nje zatraži.

'Predsjednik Obama zatražio je od ministarstva obrane da pripremi opcije za sve slučajeve. Mi smo to učinili i spremni smo provesti bilo koju opciju, ako on odluči da se provede jedna od tih opcija', rekao je Hagel novinarima na tiskovnoj konferenciji u Kuala Lumpuru.

Američki i europski sigurnosni izvori izjavili su da su SAD i savezničke obavještajne agencije napravili preliminarnu procjenu da su sirijske snage koristile kemijsko oružje u napadu. Ujedinjeni narodi zatražili su pristup lokaaciji na koju je izvršen taj napad.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a

Obama razmatra moguće vojne odgovore na uporabu kemijskog oružja u Siriji

Predsjednik SAD-a Barack Obama razmotrio je opcije možebitnog vojnog udara na Siriju kao odgovora na napad nervnim otrovima u kojem su u srijedu ubijene stotine ljudi dok sirijska vlada nastoji prebaciti krivnju na pobunjenike tvrdeći da su njeni vojnici našli kemijska oružja u tunelima u uporištima pobunjenika.

Savjetnici za nacionalnu sigurnost SAD-a sastali su se s Obamom u Bijeloj kući u subotu kako bi razmotrili opcije za odgovor na uporabu kemijskog oružja u Siriji, dan nakon što je Washingon objavio da premješta svoje pomorske snage u Sredozemlju kako bi se omogućile različite opcije za napad na Siriju, izvijestila je agencija Reuters.

Predsjednik Barack Obama je od svojih glavnih savjetnika 'dobio detaljan pregled raspona možebitnih opcija' za odgovor Sjedinjenih Država i njihovih saveznika na navodne napade kemijskim oružjem koje je počinila sirijska vlada, priopćila je Bijela kuća.

>> Sirija će dozvoliti misiji UN-a da posjeti zone u kojima je korišteno kemijsko oružje

Obama je o Siriji u subotu telefonski razgovarao i s britanskim premijerom Davidom Cameronom. Dva čelnika su ponovila svoju 'duboku zabrinutost' zbog izvješća da su sirijske vlasti uporabile kemijska oružja protiv civila u okolici Damaska i dogovorila se blisko se savjetovati o incidentu i možebitnom odgovoru međunarodne zajednice na uporabu takvih oružja, rekla je Bijela kuća.

Bijela kuća nije navela pojedinosti o opcijama koje su se razmatrale u Washingtonu niti je naznačila u kojem bi roku Obama mogao donijeti odluku o odgovoru na uporabu kemijskog oružja u Siriji.

Javnost SAD-a protiv intervencije u Siriji

Amerikanci se snažno protive intervenciji SAD-a u sirijskom građanskom ratu i vjeruju da se Washington ne bi trebao uplitati u sukob čak i ako se točnima potvrde izvješća da je sirijska vlada uporabila kemijska oružja protiv civila, pokazali su rezultati istraživanja javnog mišljenja agencije Reutersa i instituta Ipsos.

Oko 60 posto ispitanih Amerikanaca je reklo da Sjedinjen Države ne bi trebale intervenirati u sirijskom građanskom ratu dok samo devet posto smatra da bi se predsjednik SAD-a Barack Obama trebao uključiti.

Više bi Amerikanaca podržalo intervenciju ako se utvrdi da su u Siriji uporabljena kemijska oružja no i ta se potpora smanjila posljednjih dana upravo iako sirijski građanski rat eskalira a na televiziji i internetu se mogu vidjeti slike stotina civila navodno ubijenih kemijskim oružjem. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene