Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MINISTAR O UKRAJINI

Grlić Radman u Dnevniku Nove TV: "Jedan mi je ministar rekao da se vidio s Lavrovom dva dana prije agresije na Ukrajinu i da je rekao da neće biti napada"

Može li Europa sankcijama slomiti Rusiju? O tim i drugim temama u Dnevniku Nove TV reporter Mislav Bago razgovarao je sa šefom diplomacije Gordanom Grlićem Radmanom.

Ministar vanjskih poslova vjeruje kako bi nakon protjerivanja 24 zaposlenika ruskog veleposlanstva u Zagrebu mogao uslijediti recipročan odgovor. 

"Imamo djelatnike u veleposlanstvu pa se to odnosi vjerojatno na to", rekao je u Dnevniku Nove TV.

Bago ga je pitao i o sankcijama. Nakon sastanka šefova diplomacije donesen je novi paket sankcija, a što je s plinom, pitao je reporter. 

"Tu su i drugi energenti, i plin ima svoju dimenziju. Ovoj peti paket sankcija, plin će doći na red. Sve mjere se poduzimjau, Rusija ih mora osjetiti", kazao je ministar, a Bago zaključio kako je do sad jedina žrtva tih sankcija Europska unija koja se suočava s nestašicama i prometni pravci su zauzeti. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VOJNI KAMIONI NA CESTI VIDEO Pojavila se snimka u blizini finske granice: Rusija premješta svoje raketne sustave prema Helsinkiju?

Grlić Radman kaže kako ovakve situacije nije bilo u  21. stoljću te ističe da europske vrijednosi nemaju svoju cijenu. Mjere koje se donose na razini EU donose se kako bi se smanjio utjecaj na naše gospodarstvo.

Ministar dodaje kako moramo pojačati energetsku neovisnost.

"Očekivao sam da se Merkel oglasi"

Bago ga je pitao i je li se iznenadio što su se svi oglasili oko rata u Ukrajini osim bivše njemačke kancelarke Angele Merkel.

"Merkel je imala dobar odnos s Putinom, znala je ruski, posjećivala ga je, imali smo osjećaj da može biti rješenje. Merkel je morala odstupiti, nije imala povjerenje njemačkih građana, doživjela je poraz. Moram priznati da sam razočaran i očekivao sam da se oglasi", rekao je.

Na pitanje jesu li Ukrajinci ljuti na Njemačku nakon što je njemačkom predsjedniku zabranjeno da dođe u Kijev, Grlić Radman odgovara da je Ukrajini: "U ovom trenutku je nužna itekako velika pomoć i podrška".

O Lavrovu 

Reporter Dnevnika Nove TV podsjetio je ministra da je u siječnju bio u Moskvi sa Sergejem Lavrovom i prozvao ga pjesničkom dušom.

"Čovjek je pisao pjesme, s njim su se susretali mnogi. Nakon mene bilo je barem desetak ministara vanjskih poslova, a jedan mi je ministar rekao da se vidio s Lavrovom dva dana prije agresije na Ukrajinu i da je rekao da neće biti napada", rekao je Grlić Radman.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Treba štedjeti Problem sa zalihom plina u Njemačkoj: "Trenutno ga ima samo do kraja ljeta ili početka jeseni"

Bagu je zanimalo i zašto ministarstvo nije poslalo notu Srbiji kojoj je Kina poslala naoružanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi u Europi Procurili detalji Vučićeve tajne: Šest kineskih aviona sletjelo u Beograd

"Ne znamo sve detalje što se dogodilo", kazao je ministar. 

Cijeli razgovor Mislava Bage s ministrom Gordanom Grlićem Radmanom pogledajte u videu koji je u prilogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene