Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi u Europi

Procurili detalji Vučićeve tajne: Šest kineskih aviona sletjelo u Beograd

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tajnoj operaciji ovog vikenda, Srbija je primila isporuku sofisticiranog kineskog protuzračnog sustava. Bit će prvi operater kineskih raketa u Europi.

Usred zabrinutosti Zapada da bi gomilanje oružja na Balkanu u vrijeme rata u Ukrajini moglo ugroziti krhki mir u regiji, Srbija je primila isporuku sofisticiranog kineskog protuzračnog sustava u tajnoj operaciji ovog vikenda.

Medijski i vojni stručnjaci priopćili su u nedjelju da je šest transportnih zrakoplova kineskih zračnih snaga Y-20 sletjelo u beogradsku zračnu luku rano ujutro u subotu. Navodno su nosili raketne sustave zemlja-zrak HQ-22 za srpsku vojsku, javlja AP.

Ti kineski teretni avioni s vojnim oznakama su fotografirani na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla". AP navodi da ministarstvo obrane Srbije nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Stručnjaci su vidjeli kao demonstraciju rastućeg globalnog dosega Kine dostavu oružja preko teritorija najmanje dvije zemlje članice NATO-a, Turske i Bugarske.

Srpski vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je da su "Kinezi izveli svoju demonstraciju sile". Ranije se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić žalio da zemlje NATO-a, koje predstavljaju većinu srbijanskih susjeda, odbijaju dozvoliti letove sustava preko svog teritorija zbog napetosti oko ruske invazije na Ukrajinu.

Američki dužnosnici upozorili su Beograd 2020. godine protiv kupovine protuzrakoplovnih sustava HQ-22, čija je izvozna verzija poznata kao FK-3. Kazali su kako Srbija, ako se doista želi priključiti Europskoj uniji i drugim zapadnim savezima, mora uskladiti svoju vojnu opremu sa zapadnim standardima.

Bojazan na Zapadu

Kineski raketni sustav uvelike je uspoređen s američkim Patriot i ruskim S-300 raketnim sustavima zemlja-zrak iako ima kraći domet od naprednijih S-300s. Srbija će biti prvi operater kineskih raketa u Europi.

Srbija je bila u ratu sa svojim susjedima 1990-ih, navodi AP. Zemlja, koja formalno traži članstvo u EU, već je pojačala svoje oružane snage ruskim i kineskim oružjem, uključujući ratne zrakoplove, borbene tenkove i drugu opremu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S-300 FOTO/VIDEO Prvi na svijetu: Slovačka poslala Ukrajini snažan protuzračni sustav

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Elektroničko ratovanje Tri moćne države dogovorile suradnju za razvoj hipersoničnog oružja, kineski ambasador upozorava: "Moglo bi izazvati krizu"

Na Zapadu postoji bojazan da bi rusko i kinesko naoružavanje Srbije moglo potaknuti Balkan u novi rat, posebno protiv njegove bivše pokrajine Kosovo, koja je proglasila neovisnost 2008. Srbija, Rusija i Kina ne priznaju državnost Kosova, dok Sjedinjene Države i većina zapadnih zemalja da. 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene