Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU o ratu u Ukrajini

Stigao odgovor Rusije o protjerivanju 18 diplomata iz Hrvatske, Grlić Radman: "Zatražili smo žurno povlačenje ruskih vojnika iz Ukrajine"

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman bio je na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a. Komentirao je aktualno stanje, ali i otkrio detalje samog sastanka.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odlučilo je smanjiti opseg diplomatskog predstavništva Ruske Federacije u Zagrebu nakon sastanka s veleposlanikom Ruske Federacije.

Zatraženo je da 18 diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj napusti zemlju.

"U sklopu note u kojoj smo oštro prosvjedovali zbog agresije na Ukrajinu, tražili smo povlačenje svih ruskih vojnika iz Ukrajine, zaustavljanje svih vojnih operacija u Ukrajini, osiguravanje evakuacije stanovništva i humanitarne pomoći. Uz to smo reducirali 24 osobe administrativno-tehničkog osoblja Veleposlanstva Ruske Federacije", prokomentirao je Gordan Grlić Radman nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a u Luxembourgu.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova komentirala je potez službenog Zagreba. "Rusija će primjereno odgovoriti", kazala je za TASS, prenosi Reuters.

Na Vijeću je glavna tema bila rat u Ukrajini. "Osudili smo zločin, a danas je potvrđen peti paket sankcija Rusiji. Ujutro smo imali razgovor s tužiteljem međunarodnog Kaznenog suda. Slažemo se da sve koji su počinili zločin trebaju odgovarati", istaknuo je Grlić Radman te kazao da je uručena prosvjetna nota ruskom veleposlaniku.

Hrvatska je dosad primila preko 13.000 izbjeglica. "Bio sam u Poljskoj i vidio kako je važno imati ciljanu pomoć", rekao je. Osvrnuo se i na Zapadni Balkan.

"Govorio sam o jačanju stabilnosti i sigurnosti, a posebno sam istaknuo BiH. Bez promjene izbornog zakona, ne može biti stabilna", istaknuo je Grlić Radman.

Na sastanku je rekao da je Hrvatska uvijek bila konstruktivna i da je pristajala na sve kompromise. "Ipak sam prigovorio da je najodgovornija bošnjačka strana. Ne ulaže volju i napor da se dogode promjene izbornog zakona", istaknuo je.

Raspravljalo se i o Global Getawayju, a Grlić Radman je govorio o prioritetima uključivanja poslijeratne obnove Ukrajine. "To sam govorio iz hrvatskog iskustva", kazao je Grlić Radman.

"Potrebne su odgovarajuće istrage ratnih zločina i odgovorni za to moraju odgovarati", rekao je Gordan Grlić Radman.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RAT U EUROPI Ukrajinski ministar: ''Dajte nam sve što nam treba, a mi ćemo se boriti tako da vi ne trebate...''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odnos moći Što se mora dogoditi da se NATO uključi u rat? Moguća su tri scenarija: "Putin je bolji igrač pokera od nas"

"Vidjeli smo strašne scene u Ukrajini, koje nas podsjećaju na Vukovar i Srebrenicu. Istraga o ratnim zločinima se treba provesti i odgovorni moraju odgovarati", rekao je Grlić Radman u Luxembourgu prije sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Dodao je da se na sastanku govorilo i o važnosti zapadnog Balkana i stabilnosti u tom području.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene