Industrijski pogon, ilustracija
Industrijski pogon, ilustracija Foto: Afp

Njemačka mrežna agencija apelirala je u utorak na građane da štede plin jer u protivnom prijete ograničenja ne samo u industrijskom nego i u privatnom sektoru poput redukcija plina za jednočlana kućanstva, te dodala da bi trenutne zalihe mogle biti dovoljne samo do kraja ljeta ili početka jeseni.


"Mislim da u slučaju nužne opskrbe plinom više neće biti opravdana neograničena opskrba privatnog sektora", rekao je direktor Savezne mrežne agencije Klaus Mueller u razgovoru za tjednik Die Zeit.

On je pritom konkretno spomenuo "velike stanove u kojima živi samo jedna osoba" kao i upotrebu sauna. Mueller je usprkos europskim smjernicama o posebnoj zaštiti privatnih domaćinstava, bolnica i toplana na plin u slučaju nestašica rekao kako postoje situacije u kojima neće biti moguće štititi privatni sektor.

"Ako rat u Ukrajini eskalira i vlada uvede alarmantno stanje tada će doći trenutak za ograničenja u privatnom sektoru", rekao je Mueller. On je rekao da u slučaju nužde treba odrediti koje industrijske sektore treba zaštititi i pritom izdvojio prehrambenu i farmaceutsku industriju.

Mueller je rekao da je izvanrednu situaciju s opskrbom plinom moguće izbjeći jedino smanjenom potrošnjom, pojačanim uvozom plina iz drugih izvora te punjenjem spremnika.

"Ako nam to ne pođe za rukom, plina u spremnicima trenutno ima samo do kraja ljeta ili početka jeseni", rekao je Mueller.

LNG terminal na Krku Prvi put u svijetu: LNG terminal na Krku počeo s prekrcajem plina u kamione

Drvo za ogrjev - 1 Raste potražnja za jeftinijim načinima grijanja: Narudžbe za sljedeću sezonu već su počele

Savezna mrežna agencija sa sjedištem u Bonnu je viši državni ured čiji je zadatak održavanje i poticanje tzv. mrežnih tržišta u što spada i distribucija struje i plina.

Njemačke od početka rata u Ukrajini pojačano radi na smanjenju ovisnosti o ruskom plinu. Prvi njemački terminal za ukapljeni plin bi trebao biti gotovo do kraja godine.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju