Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba štedjeti

Problem sa zalihom plina u Njemačkoj: "Trenutno ga ima samo do kraja ljeta ili početka jeseni"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka mrežna agencija apelirala je u utorak na građane da štede plin jer u protivnom prijete ograničenja ne samo u industrijskom nego i u privatnom sektoru poput redukcija plina za jednočlana kućanstva, te dodala da bi trenutne zalihe mogle biti dovoljne samo do kraja ljeta ili početka jeseni.

"Mislim da u slučaju nužne opskrbe plinom više neće biti opravdana neograničena opskrba privatnog sektora", rekao je direktor Savezne mrežne agencije Klaus Mueller u razgovoru za tjednik Die Zeit.

On je pritom konkretno spomenuo "velike stanove u kojima živi samo jedna osoba" kao i upotrebu sauna. Mueller je usprkos europskim smjernicama o posebnoj zaštiti privatnih domaćinstava, bolnica i toplana na plin u slučaju nestašica rekao kako postoje situacije u kojima neće biti moguće štititi privatni sektor.

"Ako rat u Ukrajini eskalira i vlada uvede alarmantno stanje tada će doći trenutak za ograničenja u privatnom sektoru", rekao je Mueller. On je rekao da u slučaju nužde treba odrediti koje industrijske sektore treba zaštititi i pritom izdvojio prehrambenu i farmaceutsku industriju.

Mueller je rekao da je izvanrednu situaciju s opskrbom plinom moguće izbjeći jedino smanjenom potrošnjom, pojačanim uvozom plina iz drugih izvora te punjenjem spremnika.

"Ako nam to ne pođe za rukom, plina u spremnicima trenutno ima samo do kraja ljeta ili početka jeseni", rekao je Mueller.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Iznenađeni smo" Prvi put u svijetu: LNG terminal na Krku počeo s prekrcajem plina u kamione

Pročitajte i ovo Drvo za ogrjev - 1 Zbog rasta cijena energenata Raste potražnja za jeftinijim načinima grijanja: Narudžbe za sljedeću sezonu već su počele

Savezna mrežna agencija sa sjedištem u Bonnu je viši državni ured čiji je zadatak održavanje i poticanje tzv. mrežnih tržišta u što spada i distribucija struje i plina.

Njemačke od početka rata u Ukrajini pojačano radi na smanjenju ovisnosti o ruskom plinu. Prvi njemački terminal za ukapljeni plin bi trebao biti gotovo do kraja godine.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene