Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Kap koja je prelila čašu''

Dodik: Moglo bi doći do odcjepljenja Republike Srpske, već noćas možemo početi s kontrolom granice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedatelj i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je u srijedu kako je najava bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) da će tražiti ocjenu ustavnosti naziva entiteta Republika Srpska uvod u nove sukobe u BiH koji bi mogli završiti potpunom paralizom države, ali i njezinim "razdruživanjem".

Milorad Dodik u srijedu je istaknuo kako bi moglo doći do odcjepljenja Republike Srpske od BiH ako se pred državnim Ustavnim sudom otvori rasprava o ustavnosti naziva tog entiteta.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sude mu Dodik: "Ako to naprave, morat ćemo reći - doviđenja BiH, adio" Milorad Dodik Nastavio prijetiti Milorad Dodik poslao zabrinjavajuće poruke iz Bjelorusije: "Ako visoki predstavnik EU intervenira..."

"Imamo pripremljene zakone da tijekom noći uspostavimo kontrolu na granicama (RS)", kazao je Dodik u intervjuu za regionalnu televiziju N1.

On je to izjavio komentirajući najavu Stranke demokratske akcije (SDA) da će od Ustavnog suda BiH zatražiti ocjenu ustavnosti naziva Republike Srpske obrazlažući inicijativu time što smatra da je ime entiteta korišteno kako bi se diskriminirala druga dva konstitutivna naroda Bošnjaci i Hrvati u korist Srba čije je ime jedino navedeno u nazivu.

Dodikov je komentar bio kako je to "provokacija koja je podgrijala vatru u BiH" te je najavio kako će zbog toga osobno inzistirati da Narodna skupština RS-a pripremi "radikalne mjere" kojima će se na to odgovoriti.

Uvjeren je kako će za to dobiti i potporu svih političkih stranaka u RS-u, uključujući i one koje su u oporbi.

"Oni (SDA) su krenuli s tim i dobit će naš odgovor", izjavio je Dodik koji je u intervjuu ponovio tezu kako RS ima sve elemente državnosti osim stolca u Ujedinjenim narodima.

Granicu između BiH i Srbije nazvao je neprirodnom uz konstataciju kako bi bilo logično da "jedan (srpski) narod bude zajedno".

Ponovo je afirmativno govorio o ratnim čelnicima bosanskih Srba osuđenim za ratne zločine kazavši kako su Radovan Karadžić i Ratko Mladić "stali na čelo obrane svog naroda".

Iz središnjice SDA u Sarajevu su ranije tijekom dana medijima dostavili priopćenje u kojemu su najavili kako će ovlašteni dužnosnici te stranke u tijelima vlasti podnijeti priziv Ustavnom sudu BiH i tražiti da se naziv Republike Srpske izmijeni jer on ne odražava ustavnu činjenicu po kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna u tom entitetu.

Dodik je na izvanrednoj konferenciji za novinare koju je tim povodom sazvao u Istočnom Sarajevu kazao kako je ova najava "kap koja je prevršila mjeru" i "nepotrebna provokacija" preko koje se ne može prijeći.

"Kada bude upućena ova inicijativa Ustavnom sudu, ja ću prekinuti rad u Predsjedništvu BiH", najavio je Dodik pojašnjavajući kako će prekinuti svaku komunikaciju s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem ukoliko on bude taj koji će u ime SDA podnijeti priziv Ustavnom sudu.

Dok se ovo stanje ne razjasni, kako je najavio, neće biti nikakvih pregovora sa SDA o uspostavi vlasti na državnoj razini.

Kazao je kako je ovo najbolji put da se RS "istjera iz BiH" te je najavio kako će zbog ove krize pozvati sve predsjednike parlamentarnih političkih stranaka iz RS-a na dogovor o zajedničkom reagiranju te kako će o svemu raspravljati parlament RS-a i odlučiti o "adekvatnim mjerama" koje će stupiti na snagu čim se predmet nađe pred Ustavnim sudom.

"Ovo je inicijativa za razdruživanje u BiH", kazao je Dodik optuživši Bošnjake da "ne žele nikoga drugoga u BiH" te da su stoga majorizirali Hrvate na općim izborima provedenima prošle godine, a sada pokušavaju ukinuti RS.

Dodik je rekao kako je RS ustavna kategorija pa se ne može ni prihvatiti priziv, ali ne vjeruje Ustavnom sudu BiH pa ne isključuje da on o tome ipak raspravlja jer tamo odluke mogu donijeti tri strana i dva bošnjačka suca.

Tvrdi kako je RS pod tim imenom "međunarodno priznata" jer je kao takva potpisala sve anekse Daytonskog sporazuma te je predstavljala pregovaračku stranu.

"Ukidanje imena RS nama govori da mi nemamo što tražiti u BiH", zaključio je Dodik.

Njegovim kritikama na račun SDA tijekom dana su se pridružili gotovo svi istaknutiji političari iz RS-a poput predsjednika entitetske Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića koji je kazao kako su nazivi entiteta utvrđeni u Daytonu 1995. pa bi promjena tih naziva označila rušenje ustava, a time i BiH kao države.

"Potezati danas u dnevnopolitičke svrhe pitanje promjene naziva Republika Srpska znači rušenje ustava, nakon čega više nitko ne bi mogao predvidjeti razvoj situacije", kazao je Čubrilović u Banjoj Luci.

Unatoč razlikama i stalnim sukobima s vladajućom strukturom i predstavnici oporbe u Republici Srpskoj u srijedu su reagirali na sličan način kao i dužnosnici na vlasti optuživši SDA da stvara kaos.

"Ovo je neodgovoran potez SDA koji će dovesti do blokade u radu institucija i u formiranju vlasti... SDA na ovaj način preuzima odgovornost za mogući kaos", izjavio je predsjednik oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene