Bakir Izetbegović (Foto: Dnevnik.hr)
Bakir Izetbegović (Foto: Dnevnik.hr)

Naziv entiteta Republika Srpska ide na preispitivanje, najavila je u srijedu Stranka demokratske akcije u BiH, koja će i pokrenuti taj postupak.


Stranka demokratske akcije u BiH najavila je pokretanje procedure za usklađivanje naziva entiteta Republika Srska s Ustavom BiH, temeljem odluke Ustavnog suda BiH o konstituivnosti naroda.

Vezani članci Bakir Izetbegović (Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL) Izetbegović oštro: "Naziv 'Republika Srpska' ne znači ništa, tražit ćemo izmjenu" Ivan Del Vechio (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Hrvatski veleposlanik u BiH povučen na konzultacije u Zagreb: ''Nisam bio na svečanoj akademiji''

"Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega, u multietničkoj zajednici kakva je BiH, za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH", piše u priopćenju SDA koje prenosi Klix.ba.

Prema Ustavu BiH, sva tri njezina konstitutivna naroda ravnopravna su na teritoriju BiH, a kako je RS konstituiran kao multietnički entitet, SDA smatra da i dva druga konstitutivna naroda ne bi trebala biti isključena u jednakim pravima, kao i samom nazivu entiteta.