Bakir Izetbegović (Foto: Dnevnik.hr)
Bakir Izetbegović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Naziv entiteta Republika Srpska ide na preispitivanje, najavila je u srijedu Stranka demokratske akcije u BiH, koja će i pokrenuti taj postupak.


Stranka demokratske akcije u BiH najavila je pokretanje procedure za usklađivanje naziva entiteta Republika Srska s Ustavom BiH, temeljem odluke Ustavnog suda BiH o konstituivnosti naroda.

Vezani članci Dragan Čović - 1 Čović pojasnio razlog prekida koalicije sa SDA: "Naši loši odnosi počeli su se prenositi na narode koje predstavljamo" Milorad Dodik Dodik: ''Prvi put u povijesti Srbi čekaju vrijeme... Molim se Bogu da ponovo u Americi dođe Donald Trump''

"Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega, u multietničkoj zajednici kakva je BiH, za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH", piše u priopćenju SDA koje prenosi Klix.ba.

Prema Ustavu BiH, sva tri njezina konstitutivna naroda ravnopravna su na teritoriju BiH, a kako je RS konstituiran kao multietnički entitet, SDA smatra da i dva druga konstitutivna naroda ne bi trebala biti isključena u jednakim pravima, kao i samom nazivu entiteta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju