Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nacionalna liga za demokraciju se raspušta nakon 20 godina, jer se na parlamentarne izbore mogla prijaviti samo ako bi iz vodstva odstupila čelnica Suu Kyi, koja je 14 godina provela u kućnom pritvoru.


Mijanmarska politička stranka oporbene čelnice Aung San Suu Kyi, koja je više od 20 godina bila moćan simbol otpora vojnoj hunti, raspušta se u četvrtak u ponoć zbog odluke da se ne prijavi na iduće parlamentarne izbore. Nacionalna liga za demokraciju (LND) najavila je u ožujku da će bojkotirati izbore, prve nakon izbora 1990. na kojima je nadmoćno pobijedila (dobila je 392 od 485 zastupničkih mjesta), ali nikad nije stupila na vlast.

Vezani članci Slika nije dostupna Mianmar: Hunta odbila žalbu Aung San Suu Kyi Slika nije dostupna Završetak procesa protiv Suu Kyi možda već idući tjedan

Stranka se nije htjela prijaviti na izbore koji se trebaju održati koncem listopada ili početkom studenoga, zbog čega se od četvrtak u ponoć raspušta i odlazi u povijest. LND je novi izborni zakon ocijenio nedemokratskim i nepoštenim, jer strankama ne dopušta da u svojim redovima imaju političke zatvorenike. Suu Kyi koja je u zadnjih 20 godina 14 godina provela u kućnom pritvoru trebala je istupiti iz vodstva stranke da bi ona mogla sudjelovati na izborima, što je oporbena čelnica ocijenila neprihvatljivim.

No raspuštanje stranke, ističu analitičari, ostavlja slobodan put hunti vrhovnog zapovjednika Thana Shwea koji može biti zadovoljan što je uoči izbora uspio potpuno marginalizirati svoje političke suparnike. 'Nastavit ćemo služiti narodu i baviti se društvenim radom', rekao je potpredsjednik stranke Tin Oo. 'Stranku se ne može ukinuti dekretom. Nećemo napustiti našu ideologiju, naše političko djelovanje, naše vodstvo', rekao je Win Tin, jedan od prvih članova stranke koji je 20 godina proveo u zatvorima. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju