Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMA 24 SATA ZA PREDAJU

Saakašvili nastavlja igru skrivača s ukrajinskim vlastima: "Tajna služba neće me uspjeti pritvoriti"

Mihail Saakašvili (Foto: AFP)
Mihail Saakašvili (Foto: AFP) Foto: Afp
Policija je u srijedu upala u prosvjedno šatorsko naselje pred parlamentom u Kijevu u pokušaju da uhiti Mihaila Saakašvilija, bivšeg predsjednika Gruzije, a danas oporbenog vođe u Ukrajini, međutim on je poručio da se neće predati pošto su ga u utorak njegovi pristaše oslobodili iz ruku policije.

Mihaila Saakašvilija njegovi su ukrajinski pristaše oslobodili iz policijskog kombija pošto je njegovo uhićenje izazvalo sukobe s policijom u središtu Kijeva, a on je zatim, okružen svojim pristašama, pozvao na prosvjede protiv ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Ilustracija Raketni udari Velik ruski napad na Ukrajinu, Poljska digla borbene avione: "Glavni cilj neprijatelja su naši ljudi"

U srijedu se Saakašvili oglasio nakon upada interventne policije i rekao da su ga agenti tražili u pogrešnom šatoru i nastavio je igru skrivača s ukrajinskim vlastima, piše agencija Reuters.

"Tajna služba neće me uspjeti pritvoriti", rekao je Saakašvili za njemački tabloid Bild u komentaru objavljenom u srijedu pošto mu je tužiteljstvo dalo rok od 24 sata za predaju, prenosi agencija dpa.

"U 24 sata cijeli ukrajinski pravosudni sustav učinit će sve potrebno da se Saakašvili, koji je sada bez državljanstva, suoči s istragom, a poslije i sa sudom", rekao je u obraćanju parlamentu glavni državni odvjetnik Jurij Lučenko.

Saakašviliju je Ukrajina ukinula državljanstvo u srpnju.

U utorak je uhićen u Kijevu na krovu zgrade u kojoj je živio. Saakašvili se prvo sklonio sklonio na krov bježeći pred policijom koja je došla u njegov stan s nalogom za uhićenje. Nakon što ga je policija ugurala u policijski kombi, njegovi pristaše provalili su u vozilo i oslobodili ga.

Bez državljanstva svoje domovine Gruzije ostao je i ranije kada je protiv njega pokrenuta istraga za korupciju i zlouporabu ovlasti.

Saakašvili je u rujnu ušao u Ukrajinu ilegalno, a onda je na skupovima diljem zemlje vodio protukorupcijsku kampanju protiv predsjednika Porošenka.

Ukrajina sumnjiči Saakašvilija da je primao novac od kriminalne skupine povezane s bivšim predsjednikom Viktorom Janukovičem koji je planirao smijeniti postojeću vladu, rekao je Lučenko novinarima u utorak nakon Saakašvilijeva uhićenja.

"Porošenko je potpuno lud. Svi znaju i pravi je apsurd optužiti me za suradnju s Rusijom. To je potpuno namješteno. Porošenko strahuje da bih mu ja mogao postati politička opasnost. I u tome je cijela stvar", rekao je Saakšvili za Bild.

Pošto su ga pristaše oslobodili iz kombija Saakšvili je marširao do saveznog parlamenta uz 2000 svojih pristaša tražeći Porošenkovo svrgavanje s vlasti. Najmanje je pet osoba privedeno u sukobima njegovih pristaša i policije, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

"Spreman sam razgovarati s istražiteljem državnog odvjetništva u šatorskom gradu", poručio je Saakašvili u srijedu, kako prenosi Reuters.

Optužnica ga također tereti za ilegalni prijelaz poljsko-ukrajinske granice, za što je zapriječena kazna od pet godina zatvora.

Saakašvili je vodio gubitnički protiv Rusije dok je bio predsjednik Gruzije, a dužnost je izgubio nakon gotovo deset godina 2013. kada ga je oporbena stranka optužila za suradnju s Rusijom.

Zatim se svrstao uz Porošenka u Ukrajini te je 2015. bio pozvan da bude guverner Odese, ukrajinskog grada na Crnom moru. Ostavku na dužnost guvernera podnio je nakon godinu i po dana na dužnosti, optuživši Porošenka za korupciju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene