Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Strani humanitarci smjet će ući u deltu Irrawaddyja stradalu prije gotovo tri tjedna u ciklonu, a ne samo u Yangon, pristao je čelnik mianmarske hunte Than Shwe na traženje Ujedinjenih naroda.


"General je rekao kako ne vidi razloga da ne bude tako... Samo ako je riječ o istinskim humanitarcima i ako bude jasno što će oni raditi", rekao je jedan mianmarski dužnosnik nakon sastanka glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona s vojnim čelnikom Mianmara Thanom Shweom u glavnome gradu Naypyidawu, a objavio je Associated Press.

Vezani članci Koronavirus - 1 Europa prešla prag od 300 tisuća umrlih od korone: Vlasti diljem kontinenta postrožuju mjere Slika nije dostupna Mianmar: UN dostavio prvu pomoć, traži vize za stotinu stručnjaka

Ban Ki-moon sastao se danas s Shweom i uvjerio ga u nužnost dopuštanja pristupa međunarodnih organizacija stradalima od Nargisa. Smatra se da je stradalih oko dva i pol milijuna, javlja Reuters.

Ban je u u Naypyidaw, glavni grad Mianmara i mjesto u kojem je sjedište vladajuće vojne hunte doletio iz Yangona udaljenog više od 400 kilometara. Jučer je posjetio neka mjesta stradala u ciklonu.

Vojne vlasti službeno su objavile da je ciklon Nargis ubio oko 78 tisuća ljudi, a da se još ne zna sudbina njih 56 tisuća.

UN tvrdi da glad, beskućništvo i zaraze prijete preživjelima, njih oko dva i pol milijuna, osobito u nižim područjima delte Irrawaddyja, jer je pomoć dosad stigla samo do četvrtine njih.

Šef hunte Than Shwe kojemu je 76 godina, usamljenik je i veoma praznovjeran, na vlasti od 1992., a zbog tvrdoglavosti poznat i kao 'buldog', uporno je odbijao zahtjev Ban Ki-moona iz New Yorka da dopusti rad humanitarcima. Nakon sastanka pristao je, a režim pomalo ublažava ograničenja nametnuta strancima, javlja AP.

Dpa javlja kako se glavni tajnik UN-a u nedjelju vraća u Yangon gdje će predsjedati donatorskom konferencijom za Mianmar u organizaciji UN-a i organizacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Prije toga će večeras otići u Bangkok i sutra razgovarati s premijerom Tajlanda Samakom Sundaravejem jer je Tajland kao istočni susjed Mianmara polazišna točka za dostavu humanitarne pomoći.

Mianmarske vlasti procjenjuju kako će im trebati oko 11 milijarda dolara za obnovu stradalih područja.