Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret kolega

Merkel u Beču podržala Europsku središnju banku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka savezna kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s austrijskim kancelarom Wernerom Waymannom pozdravila je odluku Europske središnje banke od četvrtka da kupovinom državnih obveznica podupre članice eurozone u krizi, unatoč otporu toj odluci u njezinoj zemlji.

'Uvjetovanost je važna točka', izjavila je Merkel, upozoravajući da je potpora ECB-a europskim tržištima u krizi vezana uz jasne kriterije. Merkel je time nastavila svoju suzdržanu potporu guverneru Europske središnje banke Mariju Draghiju, dok u njezinoj domovini raste nezadovoljstvo zbog sve većeg utjecaja ECB-a.

Njemačka Bundesbanka oštro se protivi kupovini obveznica, a njemački mediji čak tvrde da njezin guverner Jens Weidmann zbog toga prijeti ostavkom. Vladajuća koalicija podržava kancelarku u njezinim stajalištima, dok najavljene intervencije ECB-a izazivaju zabrinutost među njemačkim građanima. Njemački ustavni sud trebao bi 12. rujna odlučiti i o ustavnosti Europskog fonda za spas eura.

>> Merkel pozvala na stvaranje snažne i solidarne Europe

Weidmann je nedavno upozorio da ga politika smanjenja kamata kupnjom obveznica, koju zagovara Draghi, podsjeća na 'financiranje države uz pomoć tiskare novca'. Osim toga, njemački mediji prenose ocjene stručnjaka da bi ECB mogao prigrabiti ovlasti vlade, čime bi tako banka mogla donositi političke odluke umjesto da to čine građani preko svojih izabranih predstavnika.

Slično kao i Merkel, i njezin austrijski domaćin Faymann podržao je mjere ECB-a. Taj je korak 'politički pozitivan', prenosi jedna austrijska novinska agencija riječi Faymanna na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

Njemačka vlada u priopćenju o posjetu potvrdila je da je u središtu razgovora u Beču središnja tema bila budućnost zajedničke europske valute. 'Euro nije samo gospodarski, nego i politički projekt', poručila je Merkel. 'ECB je neovisna i vrlo snažna institucija', prenijeli su mediji riječi njemačke kancelarke, koja je i u Beču ustvrdila da je ECB potpuno predan stabilnosti valute.

>> Merkel umiruje kinesku zabrinutost krizom eurozone

Dvoje političara očitovali su različita stajališta kad je riječ o Grčkoj. Dok je Merkel ostala nepokolebljiva u zahtjevu da Grčka poštuje uvjete što su joj postavljeni, Faymann se zauzeo da olakšice toj zemlji. Merkel i Faymann slažu se u zahtjevu za uvođenje europskog poreza na transakcije, koji potupire samo nekolicina članica eurozone.

Njemačka je kancelarka tijekom posjeta ukazala na veliku bliskost i dobru suradnju dobrih zemalja, unatoč tome što je zadnji put službeno posjetila Austriju 2006. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora Ilustracija Na suđenju Pet osoba umrlo nakon što je pojelo kajmak koji je u Austriji proizvodio Srbin: Otkriven niz propusta u mljekari

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene