Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Merkel traži odgovornost menadžera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je, na svečanosti u povodu 60 godina uvođenja tržišnog gospodarstva u Njemačkoj, vodeće slojeve njemačkog gospodarstva da u svakodnevici pokažu više osjećaja za socijalnu pravednost.

"Skrbite za to da i na samom vrhu društvene ljestvice vladaju pravila koja nalaže život u zajednici odgovornih pojedinaca", rekla je Merkel obraćajući se sudionicima svečanosti u povodu 60. obljetnice monetarne reforme i uvođenja njemačke marke.

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz i Angela Merkel (Foto: AFP) Unatoč razlikama u politici Merkel i Kurz složni: "Treba pojačati napore da se zaustave migranti koji ulaze u Europsku uniju" Netrepeljivost i mržnja, hajka na sve strance - sve se to događa posljednjih tjedana u Njemačkoj (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Šire se mržnja i rasizam Umjesto mira i suživota u Njemačkoj se probudio strah: "Naša zemlja, naša pravila, čak i ako im se ne sviđaju"

Aludirajući na učestale skandale među najvišim predstavnicima njemačkog gospodarstva, Merkel je pozvala njemačke menadžere da budu uzor u tržišno orijentiranoj demokraciji kakvu ima Njemačka.

"Dobro pripazite jer svaki neodgovorni među vama ugrožava temeljne vrijednosti našeg liberalnog društva", ustvrdila je Merkel.

Njemačka kancelarka je istaknula zasluge demokršćanskog političara Ludwiga Erharda koji je uvođenjem slobodnog tržišta i njemačke marke 1948. pokrenuo tzv. njemačko gospodarsko čudo.

"Erhard je spoznao jačinu slobodnog poduzetništa i slobodnog tržišta", rekla je Merkel te je zaključila da se pozitivni impulsi koje je inicirao Erhard osjećaju još i danas.

Njemačka kancelarka je istodobno zaključila da će Njemačka morati učiniti više za obrazovanje novih naraštaja kako bi zadržala svoje vodeće pozicije u svijetu.

"Erhardovu maksimu 'Blagostanje za svakoga' možemo pretvoriti u 'Obrazovanje za svakoga'", rekla je Merkel.

Ona je upozorila na to da Njemačka mora pronaći način kako da se odupre negativnim stranama globalizma i rastućim razlikama između bogatih i siromašnih.

"Socijalno tržišno gospodarstvo ne smije dopustiti borbu bogatih protiv siromašnih nego njihovu zajedničku borbu za pravednije društvo", zaključila je Merkel.

Uvođenjem njemačke marke i ukidanjem planiranog poslijeratnog gospodarstva 21. lipnja 1948. počelo je razdoblje tzv. njemačkog gospodarskog čuda koje je trajalo do 1966. i koje je Njemačku nakon ratnih razaranja ponovno dovelo među vodeće industrijske sile svijeta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene