Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Možda će trebati novi summit

Merkel: Svi trebaju biti spremni na kompromis

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je u četvrtak spremnost na kompromis u razgovorima o višegodišnjem proračunskom okviru Europske unije, ističući kako je moguće da će za dogovor trebati još jedan summit.

"Svatko će morati pokazati spremnost na kompromis i biti sposoban za njega. Njemačka će konstruktivno sudjelovati u razgovorima, ali će zastupati i svoje interese", izjavila je Merkel po dolasku na konzultacije s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyom i predsjednikom Komisije Joseom Manuelom Barrosom, koji uoči početka izvanrednog summita razgovoraju ponaosob sa svakim čelnikom zemalja članica i Hrvatske kao buduće članice.

"Važno je doći do rješenja, ali ne znam hoće li se do njega doći u ova dva dana, u četvrtak i petak. Njemačka želi dogovor, ali će možda trebati još jedan sastanak", rekla je Merkel. Predsjednici država ili vlada 27 zemalja članica i Hrvatske kao buduće članice pokušat će u četvrtak i petak na izvanrednom summitu u Bruxellesu dogovoriti višegodišnji proračunski okvir EU-a za razdoblje 2014-2020.

Očekuju se vrlo teški razgovori, stoga se ne isključuje ni mogućnost da summit traje i dulje od predviđena dva dana. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy je u pozivnom pismu koje je uputio europskim čelnicima naglasio važnost postizanja dogovora na ovom summitu.

Pročitajte i ovo Olaf Scholz STRES BEZ PRESEDANA Naslijedio je Mutti i preživio galopirajuću ekonomsku krizu, rat i nezadovoljne partnere: "Još se pokušava snaći, ali nema njezino iskustvo" Sastanak čelnika EU i zapadnog Balkana Summit EU Summit za zapadni Balkan završio bez rezultata: Ništa od podrške za BiH

>> Milanović: Dobivat ćemo neusporedivo više sredstava nego ranije

I francuski predsjednik Francois Hollande je rekao da na summit dolazi tražiti kompromis, a ne postavljati ultimatume. "Europa mora imati proračun koji odgovora interesima Europljana, što znači poticanje rasta, solidarsnost, kohezijsku politiku i zajedničku poljoprivrednu politiku", rekao je Hollande.

Merkel i Hollande održat će i bilateralni sastanak prije početka summita. Konzultacije koje Van Rompuy i Barroso vode sa svim čelnicima su se oduljile tako da će summit, koji je trebao početi u 20.00 sati, početi sat do sat i pol kasnije. Prije početka summita sastat će se čelnici 16 zemalja prijatelja kohezije, među kojima je i Hrvatski premijer Zoran Milanović. Te zemlje zauzimaju se da

Kroz bilateralne konzultacije, koje su u bruxelleskom žargonu nazivaju "ispovjedi", Van Ropmpuy želi još jednom vidjeti kakva su stajališta zemalja članica i nakon toga će na početku radne večere iznijeti novi prijedlog Višegodišnjeg proračunskog okvira (MFF).

On je prošli tjedan predložio iznos od 973 milijarde eura za sedmogodišnje razdoblje, a očekuje se da će novi predloženi iznos biti još nešto niži. Višegodišnji financijski okvir (MFF) ključni je dokument kojim se definira na koje će se prioritete trošiti europski novac i utvrđuju najviši iznosi za sve proračunske stavke. Najveći dio europskog proračuna namijenjen je za kohezijsku politiku i zajedničku poljoprivrednu politiku. Van Rompuy je prošli tjedan predstavio prijedlog zaključaka za izvanredni summit, u kojem je predložio za 80 milijardi manji proračunski okvir u odnosu na prijedlog Europske komisije.

Prijedlog da se dodatno smanji iznos koji je predložila Komisija ne zadovoljava nijednu od dvije skupine država - one koje u europski proračun uplaćuju više nego što dobiju natrag i one koje dobiju više nego što daju. Prva skupina, koja se neformalno naziva "prijatelji boljeg trošenja", a neki ih nazivaju i "klub škrtaca", traži da u vremenima štednje i proračunskih rezova ni europski proračun ne može biti iznimka. Druga skupina, "prijatelji kohezije", u kojoj je i Hrvatska, nastoji se izboriti da mjere štednje u proračunu EU-a ne idu na štetu kohezijskih sredstava iz kojih se financiraju projekti namijenjeni smanjivanje razlike između bogatih i siromošnih regije u Uniji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene