Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka kancelarka Angela Merkel prenijela je okupljenim zastupnicima Bundestaga stajalište njemačke vlade o daljnjem proširenju Europske Unije.


Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak se, tijekom obraćanja njemačkom parlamentu Bundestagu uoči summita Europske unije (EU), zauzela za zaustavljanje procesa proširenja EU.

'Vjerojatno ćemo u srpnju sljedeće godine pozdraviti Hrvatsku kao 28. članicu Europske unije. No, u ovom trenutku nećemo započinjati pregovore s novim državama o ulasku u EU. Za to, po našem mišljenju, vrijeme još nije sazrelo', rekla je Angela Merkel. Okupljenim je zastupnicima Bundestaga objasnila razloge ovakvog stajališta njemačke vlade prema daljnjem proširenju Unije.

Vezani članci Angela Merkel U Njemačkoj bukti zaraza, kancelarka na odlasku poručuje: "To bi nas trebalo sve brinuti" Zoran Kurelić Prve reakcije na tijesne izbore u Njemačkoj: "Govor Scholza je bio pobjednički, a CDU je imao nekakvu komemoraciju"

'Došlo je do promjena. Što se tiče gospodarske i tržišne konkurentnosti, danas gledamo malo pozornije nego što smo to radili prije. I isto tako, temeljitije provjeravamo kada su u pitanju kandidati za članstvo u EU. Temeljitije nego prije provjeravamo ispunjavaju li kandidati zahtjeve koji su uvjet za početak pregovora s ciljem primitka u punopravno članstvo. Mislim da je to ispravno i to je nužno kako bismo sačuvali i kako bismo mogli živjeti na temelju vrijednosti i standarda koji vladaju u Europi', rekla je Merkel.

>> Fuele: Jako se veselim zaželjeti dobrodošlicu Hrvatskoj u EU 1. srpnja

Kršćansko-demokratska unija (CDU), na čijem čelu se nalazi Angela Merkel, i do sada se u nekoliko navrata zauzimala za zaustavljanje procesa proširenja Europske unije s iznimkom Hrvatske. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju