Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povjerenik za proširenje u Zagrebu

Fuele: Jako se veselim zaželjeti dobrodošlicu Hrvatskoj u EU 1. srpnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu da je Hrvatska na dobrom putu i da je uvjeren u njezinu predanost tome da se posveti preostalim pitanjima navedenima u posljednjem Sveobuhvatnom izvješću o monitoringu.

Fuele, koji boravi u ponedjeljak u posjetu Zagrebu kako bi s najvišim hrvatskim dužnosnicima razgovarao o završetku hrvatskih priprema za punopravno članstvo u Europskoj uniji, sastao se jutros s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

'Mislim da je Hrvatska na dobrom putu. Vrlo sam uvjeren u predanost Hrvatske tome da se posveti preostalim pitanjima koja smo naglasili u posljednjem Sveobuhvatnom izvješću o monitoringu', rekao je Fuele u kratkoj izjavi za novinare nakon sastanka s Josipovićem. Također je izrazio uvjerenje da će zemlje članice EU-a okončati ratifikacijski proces do 1. srpnja.

On je ocijenio sastanak s predsjednikom vrlo dobrim i rekao je da su bili usredotočeni na dva pitanja. Prvo je bilo, nastavio je, osigurati da se uspješna priča Hrvatske nastavi do 1. srpnja i nakon 1. srpnja iduće godine. 'To je dobro za građane Hrvatske i također je dobro za građane regije', rekao je Fuele.

>> Fuele: O odgodi ulaska Hrvatske u EU ne treba razmišljati

Drugo je pitanje uloga Hrvatske u regiji. Hrvatska će postati članicom EU-a iduće godine i to će joj u tom kontekstu donijeti dodatnu i posebnu ulogu, kazao je.

'To će biti... zajedničko nastojanje kako bi se pomoglo drugim zemljama u regiji, zemljama kandidatima za članstvo i onima koji teže postati članicama', rekao je Fuele dodajući da ostale zemlje u regiji mogu ostvariti europske ambicije koristeći hrvatsko iskustvo te pozitivan zamah koji će biti stvoren ulaskom Hrvatske u Uniju.

'Jako se veselim zaželjeti dobrodošlicu Hrvatskoj u Europsku uniju 1. srpnja', rekao je Fuele.

Predsjednik Josipović rekao je novinarima da je s Fueleom razgovarao o pristupanju Hrvatske Uniji, o zadaćama koje još treba ispuniti do ulaska u članstvo te o stanju u regiji i potrebi da se u regiji stvori jedna dobra atmosfera.

'Zajednički interes i europski i hrvatski i cijele regije jest promicanje mira, suradnje, europejstva', istaknuo je Josipović.

'Razgovarali smo o pojedinim točkama i moj je dojam da Hrvatska ide dobrim putem i povjerenik je, nadam se, dijelio isto mišljenje. Naravno, pritom uvijek moramo voditi računa da priča nije nikada do kraja završena i da do kraja procesa s punom ozbiljnošću moramo raditi s jedne strane na izvršenju ovih zadaća o kojima je bilo riječi i na širenju europske atmosfere u cijeloj regiji', kazao je predsjednik.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene