Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Merkel: Propast ustava bio bi povijesni neuspjeh za EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će u lipnju izići s planom rješavanja ustavne krize u EU-u, istaknuvši da će Europa doživjeti "povijesni poraz" ako se taj proces uspješno ne završi do proljeća 2009.

"Do izbora za Europski parlament 2009. taj proces treba biti završen. Propadne li taj proces, bit će to povijesni poraz", izjavila je Merkel u govoru pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu, gdje predstavlja program njemačkog predsjedništva.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 Šokantna zbivanja Svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda Branko Smerdel komentirao Milanovićevu odluku da se kandidira na parlamentarnim izborima predsjednikova bomba Oglasio se stručnjak koji je pisao Ustav, evo što kaže o Milanovićevu potezu

Merkel je ponovila da sadašnja pravila ne omogućavaju daljnje širenje EU-a.

"Znamo da se prema postojećim pravilima Unija ne može širiti niti može donositi potrebne odluke", istaknula je.

"Moramo imati jasno definirane ovlasti i EU-a i država članica, a postojeća pravila moraju biti prilagođena novim uvjetima ako EU želi postojati u svijetu sutrašnjice", rekla je njemačka kancelarka. 

EU je ušla u najveću krizu od svog postojanja nakon što su francuski i njemački birači na referendumima odbacili europski ustav, koji je trebao zamijeniti postojeće ugovore i osigurati nesmetano djelovanje europskih institucija u proširenoj Uniji.

Njemačka će tijekom svog predsjedanja pokušati postići kompromis oko toga što se može izostaviti ili promjeniti u sadašnjem tekstu ustava da bi on bio prihvatljiv zemljama koje ga još nisu ratificirale, a s druge strane da na te promjene pristane 18 zemalja članica koje su ga već ratificirale.

Očekuje se da će njemačko predsjedništvo u lipnju izići s preciznim kalendarom koraka prema kojem bi se cijeli proces donošenja novog institucionalnog okvira dovršio do proljeća 2009. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene