Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP)

Zamrzavanje pregovora s Turskom prošlog tjedna je zatražio i Europski parlament.


Njemačka kancelarka Angela Merkel se zalaže za zamrzavanje pregovora između Turske i Europske unije o punopravnom članstvu, javlja u srijedu dnevnik Bild.

"Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel objasnila je na sastanku sa zastupničkim klubom Unije CDU/CSU u utorak kako je za to da se pregovori s Turskom zamrznu do daljnjega", piše Bild pozivajući se na izvore u redovima Unije CDU/CSU.

Na istom sastanku Merkel je zastupnicima naložila da u svojim izbornim krugovima biračkoj bazi, u slučaju pitanja odnosa s Turskom, objasne kako se s ovom zemljom neće do daljnjeg pregovarati zbog situacije nastale nakon neuspjelog puča.

Predsjednik parlamentarne stranke Zeleni Cem Oezdemir zatražio je od savezne vlade na čelu s kancelarkom Merkel da turskom narodu objasni aktualnu politiku prema Turskoj. "Mi moramo biti oprezni i turskom narodu jasno dati do znanja da ove mjere nisu uperene protiv naroda nego protiv Erdogana i njegove politike koja je zemlju pretvorila u neku vrstu otvorenog zatvora", rekao je Oezdemir, koji je i sam turskog porijekla.

On je u razgovoru za javni servis ARD ukazao na to da njemačka vlada Turcima i u Njemačkoj i u Turskoj mora "odaslati jasne signale" podrške civilnom društvu u Turskoj.

Zamrzavanje pregovora s Turskom prošlog tjedna je zatražio i Europski parlament, nakon čega je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan indirektno zaprijetio prekidom sporazuma s EU-om po kojem Turska sprječava izbjeglice s Bliskog i Srednjeg Istoka da nastave put prema Europi. (Hina)