458210
458210
458210
458210
458210

Izglasano zamrzavanje pristupnih pregovora s Turskom

  • , 24.11.2016., 12:34
  • Autor:
  • komentara

"Naša politička poruka Turskoj je da ljudska i građanska prava i demokracija ne mogu biti predmet pregovora ako želite biti dio EU-a", rekao je jučer Gianni Pitella, čelnik socijalista.

 
 
 
 
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)

Europski parlament danas je izglasao zamrzavanje pregovora o pristupanju Turske Europskoj uniji. Kao razlog tomu naveli su čistke koje turske vlasti provode nakon neuspjelog državnog udara u toj zemlji.

U prijedlogu Europskoj komisiji, jer ova odluka nije obvezujuća, članovi parlamenta pozvali su "Komisiju i države članice da pokrenu privremeno zamrzavanje pristupnih pregovora s Turskom", prenosi DW.

"Turska je važan partner EU-a, ali partnerstvo, volja za suradnju mora biti obostrana. Turska ne pokazuje političku volju s obzirom na vladino djelovanje koje Tursku udaljava od EU-a", kaže se u rezoluciji.

Za rezoluciju je glasovalo 437 zastupnika, a 37 ih je bilo protiv. "Europski parlament snažno osuđuje nerazmjerne represivne mjere poduzete u Turskoj nakon neuspjelog vojnog udara u srpnju", kaže se u tekstu rezolucije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan već je ranije ocijenio današnje glasovanje "bezvrijednim" te je ponovno optužio Europu da staje na stranu terorističkih organizacija.

"Jasno smo davali do znanja, a to činimo ponovno, da njegujemo europske vrijednosti više od nekih članica EU-a, ali nismo vidjeli nikakvu konkretnu pomoć naših prijatelja sa Zapada...Nisu ispunili nijedno obećanje", rekao je jučer Erdogan na konferenciji Organizacije za islamsku suradnju (OIC) u Istanbulu, prenosi Hina.

Privremenu obustavu pregovora s Turskom zatražili su čelnici najvećih klubova zastupnika u Europskom parlamentu. "Naša je poruka Turskoj vrlo jasna: pristupne pregovore treba odmah zamrznuti", rekao je jučer Manfred Weber, čelnik najveće skupine zastupnika u parlamentu, Europske pučke stranke (EPP), koja stoji na pozicijama desnog centra.

Njegovu su poruku ponovili i drugi vodeći parlamentarci, uključujući Guya Verhofstadta, čelnika Saveza liberala i demokrata (ALDE). "Turska pod Erdoganom sve više i više klizi prema autoritarnom režimu", ustvrdio je tom prilikom Gianni Pitella, čelnik socijalista u parlamentu (S&D), drugog najvećeg kluba zastupnika.

"Naša politička poruka Turskoj je da ljudska i građanska prava i demokracija ne mogu biti predmet pregovora ako želite biti dio EU-a", rekao je jučer Pitella.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se