Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet Washingtonu

Merkel kaže da sadašnji sporazum o iranskom nuklearnom programu nije dovoljan

Angela Merkel i Donald Trump (Foto: AFP)
Angela Merkel i Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Sadašnji sporazm o iranskom nuklearnom programu nije dovoljan za obuzdavanje ambicija Teherana, izjavila je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel tijekom posjeta Washingtonu.

"Mislimo da je taj sporazum prva etapa koja je pridonijela usporenju njihovih aktivnosti, ali mi također mislimo, s njemačkog stajališta, da to nije dovoljno za da se obuzdaju i pod kontrolu stave iranske ambicije", izjavila je Merkel, navodi agencija France Presse.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

Prema tom tekstu koji su dogovorili Iran i velike sile Kina, Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka, Teheran je pristao zamrznuti svoj nuklearni program do 2025.

"Europa i Sjedinjene Države moraju biti usklađeni po tom pitanju", dodala je kancelarka na konferenciji za novinare s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Trump je žestoki protivnik sporazuma potpisanog u srpnju 2015. i on će 12. svibnja objaviti hoće li "poderati" taj sporazum.

Američki predsjednik je u petak oštro kritizirao iranske vlasti i nazvao režim u Teheranu "smrtonosnim".

"Iranski režim potiče nasilje, krvoproliće i kaos na cijelom Bliskom Istoku. Moramo biti sigurni da se taj smrtonosni režim ne približava nuklearnom oružju i da Iran prekine svoju podršku terorizmu", izjavio je.

"Bez obzira gdje na Bliskom istoku, gdje postoji problem, tamo je Iran", zaključio je.

Trump je rekao kako Iran neće doći do nuklearnog oružja, ali je odbio odgovoriti da li bi uzeo u obzir i uporabu sile protiv toga, navodi agencija Reuters.

"Ne govorim o otme da li bih ili ne upotrijebio vojnu silu", rekao je Trump zajedničkoj konferenciji za novinare s Merkel. "Ali vam mogu reći ovo, neće proizvoditi nuklearno oružje. To vam mogu reći", rekao je Trump.

U utorak u Washingtonu je francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio američkom kolegi da ne odustane od početnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, koji bi postao prvi od četiri stupova novog sporazuma.

Sadašnji sporazum može se smatrati jednim "potpornim stupom", a treba dodati još tri, rekao je Macron.

Ostali bi pokrili iranske nuklearne ambicije izvan okvira sadašnjeg sporazuma, iranski program balističkih projektila i politička rješenja za suzbijanje aktivnosti Irana u Siriji, Libanonu i Jemenu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene