Angela Merkel i Donald Trump (Foto: AFP)
Angela Merkel i Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Sadašnji sporazm o iranskom nuklearnom programu nije dovoljan za obuzdavanje ambicija Teherana, izjavila je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel tijekom posjeta Washingtonu.


"Mislimo da je taj sporazum prva etapa koja je pridonijela usporenju njihovih aktivnosti, ali mi također mislimo, s njemačkog stajališta, da to nije dovoljno za da se obuzdaju i pod kontrolu stave iranske ambicije", izjavila je Merkel, navodi agencija France Presse.

Vezani članci Automobil s porukama ispred zgrade u kojoj je ured kancelarke Merkel Automobilom udario u ogradu zgrade u kojoj je kancelarka Merkel trebala raspravljati o produženju lockdowna Njemačka kancelarka Angela Merkel Merkel osudila rasističko ubojstvo Georgea Floyda: "Rasizam je užasna stvar, a nažalost postoji i u Njemačkoj"

Prema tom tekstu koji su dogovorili Iran i velike sile Kina, Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka, Teheran je pristao zamrznuti svoj nuklearni program do 2025.

"Europa i Sjedinjene Države moraju biti usklađeni po tom pitanju", dodala je kancelarka na konferenciji za novinare s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Trump je žestoki protivnik sporazuma potpisanog u srpnju 2015. i on će 12. svibnja objaviti hoće li "poderati" taj sporazum.

Američki predsjednik je u petak oštro kritizirao iranske vlasti i nazvao režim u Teheranu "smrtonosnim".

"Iranski režim potiče nasilje, krvoproliće i kaos na cijelom Bliskom Istoku. Moramo biti sigurni da se taj smrtonosni režim ne približava nuklearnom oružju i da Iran prekine svoju podršku terorizmu", izjavio je.

"Bez obzira gdje na Bliskom istoku, gdje postoji problem, tamo je Iran", zaključio je.

Trump je rekao kako Iran neće doći do nuklearnog oružja, ali je odbio odgovoriti da li bi uzeo u obzir i uporabu sile protiv toga, navodi agencija Reuters.

"Ne govorim o otme da li bih ili ne upotrijebio vojnu silu", rekao je Trump zajedničkoj konferenciji za novinare s Merkel. "Ali vam mogu reći ovo, neće proizvoditi nuklearno oružje. To vam mogu reći", rekao je Trump.

U utorak u Washingtonu je francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio američkom kolegi da ne odustane od početnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, koji bi postao prvi od četiri stupova novog sporazuma.

Sadašnji sporazum može se smatrati jednim "potpornim stupom", a treba dodati još tri, rekao je Macron.

Ostali bi pokrili iranske nuklearne ambicije izvan okvira sadašnjeg sporazuma, iranski program balističkih projektila i politička rješenja za suzbijanje aktivnosti Irana u Siriji, Libanonu i Jemenu. (Hina)