Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mexico City odobrio je građansko sklapanje istospolnih zajednica, legalizirajući tako po prvi put homoseksualno partnerstvo u toj drugoj po veličini katoličkoj naciji na svijetu.


Gradsko vijeće, u kojem većinu imaju ljevičarski zastupnici, usvojilo je tu odluku s 47 glasova za i 17 protiv dok su pred zgradom prosvjedovale stotine protivnika takvog prijedloga.

Vezani članci LGBT zajednica "Odluka je neustavna!": Japanski sud odlučio da se istospolni parovi ipak mogu vjenčati Slika nije dostupna Evo kako misle zabraniti brakove s DJECOM!

O sličnim planovima za legalizaciju homoseksualnih brakova ovoga je tjedna počela raspravljati i skupština države Coahuila uz granicu s Teksasom.

Inicijative u Mexico Cityu i Coahuili temelje se na francuskom zakonu koji homoseksualnim partnerima jamči prava na imovinu, mirovinu, naslijeđivanje pa čak i na zajedničko odgajanje djece. No, ipak, ne dopušta sklapanje braka niti usvajanje djece.

Argentinski glavni grad Buenos Aires legalizirao je 2002. godine istospolne zajednice postavši tako prvi grad koji je to učinio u Latinskoj Americi.